Пророк Осија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.

То подразумева уклапање потпунијег и тачнијег садржаја, уклањање сувишног и неодговарајућег текста, додавање референци и слична уређивања, како би се добио квалитетан и енциклопедијски чланак.

Чланак је означен овим шаблоном дана.месеца.године. и не налази се ни у једној од постојећих категорија.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Пророк Осија

Свети пророк Осија (הוֹשֵׁעַ на хебрејском) је старозаветни светитељ и пророк. Син Веиријин из племена Исахарова. Живео је око 800 година пре Христовог Рођења. Његове речи налазе се у књизи пророка Осије, која садржи 14 глава. Укоравао је Израиљ и Јуду због идолопоклонства, прорицао казну Божију за грехе, пропаст Самарије и Израиља због богоодступништва, али и милост Божију колену Јудину. Према хришћанском веровању, прорицао је укидање и престанак старозаветне жртве и укидање суботе (уместо које је Христос установио недељу), и долазак Господа, и богатство дарова, које ће Он донети са Собом на земљу. Тако у његовој књизи пише за старозаветну синагогу јеврејску: „И укинућу сваку радост њезину, светковине њезине, младине њезине и суботе њезине и све празнике њезине“ (Ос. 2, II). Умро је у дубокој старости.

Велики део овог текста је преузет из охридског пролога светог владике Николаја Велимировића. Он не подлеже ауторским правима


Спољашње везе[уреди]