Рудник Вршка Чука

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Рудник „Вршка Чука” је рудник антрацита. Налази на десет километара југоисточно од Зајечара.

Положај[уреди]

Са источне стране непосредно поред рудника налази се бугарска граница, на западу Тимок а на североистоку Великоизворски плато.

Рудник је од утоварне железничке станице Грљан, на прузи НишПрахово удаљен око 3 километра.

Угљенокоп је повезан са Зајечаром асфалтним путем дужине 3,5 km до грљанске раскрснице а потом регионалним путем вишег реда, Ниш-Књажевац-Зајечар. [1]

Карактеристике[уреди]

Рудник се налази на 347 метара надморске висине. Дубина окна износи 200 метара. [2]

Историјат[уреди]

Рудник је основан 1884. године.

Први рударски радови у угљеносном басену Вршка Чука отпочели су убрзо након објављивања резултата истраживања професора Симе Лозанића, оснивач Хемијског друштва Србије, 1881. и геолога Јована Жујовића, 1883. године. [3] Угљеносно подручје закупио је Јозеф Хирш из Будимпеште.

Експлоатацију угља отпочео је у локалности Прлита али је рудник радио само три године. Производња је одустављена 1887. године.

Исте године Белгијско индустријско друштво улаже знатан капитал и отвара нови модерни рудника „Вршка Чука”. Две године касније изграђена је пруга дужине 85 km. Ускотрачна пруга повезивала је рудник до брикетнице у Радујевцу на Дунаву. Одатле се брикет извозио у Бугарску, Румунију и Мађарску.

Године 1912. отворен је рудник „Српски Балкан” под концесијом Ђорђа Генчића. Експлатација је вршена из поткопа дугог 150 метара. Због посности и лакој дробљивости угаља, у Грљану је 1923. године изграђена брикетница. Угљенокоп и брикетница, 1924. године, спојени су жичаром дугом око 2,8 километара.

Комлексна истраживања угљеносности започета су 1957. године, када је због недовољне истражености рудник био пред затварањем. Након резултата испитивања, показало се да је лежиште „Мала Чука” најпродуктивнији део угљеносне области. Исте године изграђен је поткоп и кренуло се са производњом. [4]

Рудник данас[уреди]

Производња у лежишту „Мала Чука” је данас једини активни угњенокоп у области Вршке Чуке од 1959. године.

Рудник представља специфичност због производње филтрацита, филтерског угља намењеног за пречишћавању вода. Судбина рудника

Референце[уреди]