Рушник

С Википедије, слободне енциклопедије

Рушник или рушник (рус. рушник, ручник, укр. рушник, блр. ручнік, ručnik, рсн. ручникручник) је украсно и обредно платно. Прави се од лана или памука најчешће представља ткане или везене дезене, симболе и криптограме античког света.[1] Коришћени су у светим источнословенским ритуалима, верским службама и церемонијалним догађајима као што су венчања и сахране.[2] Сваки регион има своје дизајне и обрасце са скривеним значењем, које се преносе са генерације на генерацију и проучавају од стране етнографа.

У етнографским музејима постоји много збирки рушника. У Украјини, Музеј рушника се налази у Перејаславу, у Украјини, као део Музеја народне архитектуре и начина живота тог краја. У Музеју Ермитаж налази се руска колекција рушника.

Значење[уреди | уреди извор]

Белгородски рушници, Централна Русија

Правоугаони облик тканине указује на животни пут, а орнаментика одражава културну успомену предака овог краја.[3] Материјал који се користи је или лан или конопља. Чин предења конца и процес ткања платна оличава духовну моћ која датира још од древног божанства Мокоша које је често представљено у везовима. Игла има своју енергију, идеју сличну акупунктури, а боја конца има свето значење. Црвена представља живот и главна је боја која се користи. Рушник се даје беби при рођењу, прати особу током живота и користи се у погребној служби након смрти.

Правоугаони облик тканине указује на животни пут, а орнаментика одражава културну успомену предака овог краја.[4] Материјал који се користи је или лан или конопља. Чин предења конца и процес ткања платна оличава духовну моћ која датира још од древног божанства Мокоша које је често представљено у везовима. Игла има своју енергију, идеју сличну акупунктури, а боја конца има свето значење. Црвена представља живот и главна је боја која се користи. Рушник се даје беби при рођењу, прати особу током живота и користи се у погребној служби након смрти.

Употреба[уреди | уреди извор]

Рушник има много употреба. Сам основни рушник се колоквијално назива утиралник или брисач и служи као пешкир . Утиралник или нема дизајн на себи или има веома уску траку на ивицама. За разлику од тога, набожник је високо украшени рушник састављен од веза и чипке. Набожници, који се називају и набразници или накутници, користе се за украшавање икона и углова икона у домовима.

Свадбени рушници и мотиви[уреди | уреди извор]

Рушници у Русији играју важну улогу у обредима у православној цркви. Некада је било уобичајено украшавање икона рухсницима, ова традиција је и даље присутна.

Боја игра веома важну симболичку улогу у традиционалном словенском везу. Црвена је боја живота, сунца, плодности и здравља. Већина рушника је извезена црвеним нитима. Сама реч „црвено“ значи „лепа“ и „сјајна“ на староруском и русинском: црвена девојка, црвено сунце или црвено пролеће. На пример, фраза Краснаја девица на староруском језику је стари идиоматски израз који значи лепа девојка, а реч Краснаја се на руски језик преводи и као црвено.[5] Дијамантски дизајн рушника је древни пољопривредни симбол, који означава засејану њиву, или сунце, и изражава идеју плодности и заштите од зла. Патке, у центру рушника, симболизују елемент воде која даје живот. У свадбеном фолклору патка и змај симболизују младу и младожењу, односно пар патака је симбол породичног живота. Још један уобичајени симбол на рушницима су птице.[6]

Током свадбене церемоније, млада и младожења стоје на рушнику који се зове пидножник, што се преводи као пешкир. Оно што се дешава са пидножником је да ће млада вући пешкир за собом, а њене деверуше следе иза ње. Традиција каже да када деверуше иду иза пидножника, оне иду путем невесте и надамо се да ће се удати.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ A Language of Their Own Rushnyky are mirrors of a nation's cultural ancestral memory. The ritual ornaments on rushnyky preserved archaic magical signs, symbolism of colors and artistic folk styles, Kozak baroque and rococo as well as classicism, all of which continue to amaze us and are cherished to this day. They have a language of their own — cryptograms that have been forgotten but not lost.
  2. ^ Yakiv Bystrov, Marcin Kleban, Anna Niżegorodcew (2011). Developing Intercultural Competence through English: Focus. Jagiellonian University. стр. 94. ISBN 9788323384366. 
  3. ^ Rushnyky: Ukrainian Ritual Cloths, Архивирано из оригинала 2016-05-22. г. 
  4. ^ Rushnyky: Ukrainian Ritual Cloths, Архивирано из оригинала 2016-05-22. г. 
  5. ^ „Is red beautiful?”. Grammarphobia (на језику: енглески). 2017-01-02. Приступљено 2018-11-05. 
  6. ^ „Рушники. Традиции русской народной свадьбы”. document.wikireading.ru. Приступљено 2019-07-08. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]