Сиви соко

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сиви соко
PeregrineFalcon.jpg
Сиви соко
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Falconiformes
Породица: Falconidae
Род: Falco
Биномијална номенклатура
Falco peregrinus
Tunstall, 1771
Подврсте

видети текст чланка

PeregrineRangeMap.png
Ареал рааспрострањења
жуто: летње пребивалиште ради размножавања
зелено: станарица
плаво: зимско пребивалиште
светло плаво: ареал прелетања
Синоними

Falco atriceps  Hume
Falco kreyenborgi  Kleinschmidt
Falco pelegrinoides madens Ripley & Watson
Rhynchodon peregrinus  Tunstall

Сиви соко (лат. Falco peregrinus) је врста сокола са широким, скоро космополитским, распрострањењем. Обухвата 17-19 подврста. Сиви соко је најбржа врста међу птицама, и осталим организмима, на Земљи.

Средње карактеристике[уреди]

 • мужјака
  • дужина тела: 41 cm
  • распон крила: 95 cm
  • тежина: око 550 g
 • женке
  • дужина тела: 49 cm
  • распон крила: 114 cm
  • тежина: око 1200 g.

Сиви соко се храни птицама, најчешће голубовима, паткама, врапцима и сл. У обрушавању развија брзину до 380 km/h. Свој плен лови искључиво у ваздуху. Мужјак сивог сокола, као и код већине птица грабљивица је за једну трећину мањи од женке. Препознатљиву сиву боју стиче после годину дана од излегања. Пре тога младунци су тамно кафене боје.

Гнезди се на неприступачним планинским врховима. Као и остали соколи никада не прави гнезда већ користи напуштена гнезда других птица (нпр. гаврана).

Јаја[уреди]

Крајем марта или почетком априла женка обично полаже од 3 до 4 јаја. Јаја су издужена са много пега. Средња величина јаја износи 52x40 mm.

Развиће[уреди]

Инкубација јаја траје претежно 30 дана. На јајима седе оба родитеља. Млади остају у гнезду између 35 и 40 дана. Када изађу из гнезда родитељи се о њима брину још око 60 дана. Само 1/3 младих успева да преживи прву зиму.

Заштита[уреди]

Сиви соко је угрожена врста[тражи се извор]. У последње време успешно се спроводи акција вештачког узгајања сивог сокола и враћање у одговарајућа станишта.

Референце[уреди]

 1. BirdLife International 2004. Falco peregrinus. In: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species., Приступљено 7. 1. 2008.

Спољашње везе[уреди]