Соколовке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Falconiformes
Brown-Falcon,-Vic,-3.1.2008.jpg
Falco berigora
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Falconiformes
Шарп, 1874
Фамилије

Accipitridae
Pandionidae
Falconidae
Sagittariidae

Соколовке (лат. Falconiformes) су ред птица грабљивица.

Распрострањеност[уреди]

Ред је космополитски. Ове птице распрострањене су широм света, осим у шумама централне Африке, неким удаљеним океанским острвима, на Арктику и Антарктику. Неке врсте су веома широко рапрострањене, као, на пример, сиви соко, који насељава просторе од Гренланда до Фиџија. Неке врсте, углавном из рода соколова су све птице селице, са неким врстама које лето проводе у Евроазији, а зиму у потпуности у Африци, и са неким врстама које су делимично селице. Амуров соко има најдужу миграцију: прелази из Источне Азије у Јужну Африку.[1]

Систематика[уреди]

Систематика птица грабљивица је изузетно сложена. Раније су се птице грабљивице делиле на дневне (соколови) и ноћне (сове) грабљивице.[2] Али, новија истраживања указују на нејединство сродности унутар овако одређених скупина, па се понекад у Европи јавља подела дневних грабљивица на Falconiformes и Accipitriformes. При томе, статус породица Accipitridae и Sagittaridae остаје нејасан, јер их неки сврставају у ред Falconiformes, док их други смештају у Accipitriformes.

Референце[уреди]

  1. Tordoff, Andrew (2002). „Raptor migration at Hoang Lien Nature Reserve, northern Vietnam” (pdf). Forktail. 18: 45—48. 
  2. Alfred Edmund Brehm, Život životinja (kralježnjaci), Cankarjeva založba Ljubljana, Prosvjeta Zagreb, Sveučilišna naklada Liber, Zagreb 1983.

Спољашње везе[уреди]