Славуј

С Википедије, слободне енциклопедије

Славуј
Мали славуј
Песма снимљена у Девону у Енглеској
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Породица: Muscicapidae
Род: Luscinia
Forster, 1817.
врсте

Luscinia luscinia Linnaeus, 1758
Luscinia megarhynchos Brehm, 1831

Славуј је заједнички назив за две врсте европских птица певачица из породице мухарица (Muscicapidae): мали славуј (Luscinia megarhynchos) и велики славуј (Luscinia luscinia).

Опис[уреди | уреди извор]

Оне се не разликују много по величини тела или телесној маси, него по томе што велики славуј има нешто дужа крила. Ове две врсте се зато могу по изгледу разликовати само ако се држе у руци и загледа им се перје, а за то имају прилике само званични прстеновачи птица. Песма ове две врсте се, међутим, доста разликује.

Славуји имају неугледно смеђе перје (одоздо нешто светлије него са горње стране), па их је тешко приметити у густишу у коме живе.

Гнежђење[уреди | уреди извор]

Јаја малог славуја Luscinia megarhynchos

Гнездо славуја се углавном налази на самом тлу, а много ређе на ниској вегетацији. Састоји се од неуредне гомиле лишћа и другог биљног материјала, а често је скривено испод купина, коприва и других бодљикавих биљака. Славујчићи се из јаја излегу голи и слепи, али брзо расту и добијају перје, па за пар недеља већ могу да лете.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Славуј се храни ситним инсектима и пауцима, а понекад и другим бескичмењацима.

Славујева песма[уреди | уреди извор]

Обично се мисли да славуј пева само ноћу, али уколико га не узнемиравају, често пева и дању. Најчешће притом седи у неком жбуну где је скоро невидљив због неупадљивог перја. Песма малог славуја[1] је инспирисала многе песме, бајке, опере и поезију.[2]

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Славуј је пример птице селице. Сви славуји проводе зиму у Африци, а код нас долазе у априлу месецу. Славуј пева само у пролеће, а негде у јуну лагано престаје са песмом, па у августу може да изгледа као да су већ отишли на југ. Међутим, они су тада ту, само тихи и неприметни.

У Србији се гнезди само мали славуј, а велики славуј се може наћи за време сеобе. Он се гнезди у севернијим деловима Европе, а зиму проводи у различитим деловима Африке него мали славуј.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ British Library Sound Archive. British wildlife recordings: Nightingale, accessed 29. 5. 2013
  2. ^ Maxwell, Catherine. "The Female Sublime from Milton to Swinburne: Bearing Blindness."

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Славуј на Викимедијиној остави