Словенско царство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Mavro Orbini il regno de gli slavi.jpg
Насловна страна

Словенско царство, порекло Словена и ширење њихове доминације (итал. Origine de gli Slavi & progreflo dell Imperio loro di Mauro Orbini R, 1601.) — прва историју свих Словенских народа.[1]

Књига католичког свештеника Мавара Орбини „Словенско краљевство”, који је у ствари ПРВИ историју свих Словенских народа, може сасвим да освоји титулу највише сензационално књиге.века. Она је први пут била објављена у 1601. године у Италији, и одмах је уследио низ скандала у вези са њом. Против књиге подигла оружје традиционална историја, као и иза ње — католичка црква. Издање одмах је уписана у индекс забрањених књига. Године 1722. по личном наређењу Петра I део ове књиге је преведена на Руски језик.

Мавро Орбин био је Србин и има историју за циљ уздизање и буђења осећај заједништва међу словенима од Јадрана до Сјеверног мора и Волге. Разлог за то су текући догађаји у животу за које је сведок - управа првог руског цара Ивана Грозног, стварање Руско царство, убиство Мехмед-паше Соколовића и виси Шејтаноглу. Затим са судбином Отоманског царства располаже Султанија Нурбану и Косем, односно - Млечани и Грци.

Дакле, прича написана између краја 16. вијека спала је на списак забрањених књига само двије године након штампања. У 17. веку, Софија кустодииа одвојен од овог Бар у јужнословенским земљама после дугог рата и под мир у Житватороку почиње католичку пропаганду илиризама на илирски језик на Балкану, збор завршио доле Карловачки мир.

Мавро Орбин као Србин наводи словенске области Балкана - Далмација, Хрватска, Босна, Србија, Рашка и Бугарска. Рашки језик је експлицитно наведено у 16. и 17. века као бугарски. [2] И у 18. веку језик раци већ словеносрпски у Войводини.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]