Средњоевропска низија

С Википедије, слободне енциклопедије
Средњоевропска низија је обојена зелено.
Топографија Европе.

Средњоевропска низија, Прибалтичка низија или Немачко-пољска низија, је низија која се простире у дужини од око 600 km (и упола толико по ширини) и налази на северу средње Европе. Она захвата северне делове Немачке и Пољске (одатле јој и назив Немачко-пољска низија)

Одлике и рељеф[уреди | уреди извор]

Средњоевропска низија је широка од 150 km на западу до више од 400 km на истоку, благо нагнута од средогорја према северу. На крајњем југу низије, на прелазу према средогорју, пространа су подручја прекривена прапором, према северу све је више слабије плодног моренског материјала. Морене су преобликоване у благо валовите платое између којих су влажније прадолине, обликоване токовима који су за леденог доба текли испод и рубом леденог покрова. Најсевернији део низије покривен је наносима, слабије се одводњава па се местимично јављају мочваре, посебно у источном делу.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Тадић, Милутин; Ситарица, Рада (2016). Географија 6 за 6. разред основне школе (7. изд.). Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. ISBN 978-86-17-19478-7. 
  • „Одлике Немачке”. Приступљено 6. јануар 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]