Ахмед I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ахмед I
Sultan I. Ahmet.jpg
Лични портрет Ахмеда I
Пуно име Sultan Ahmed Han Hazretleri
Датум рођења (1590-04-18)18. април 1590.
Место рођења Маниса
Застава Османског царства Османско царство
Датум смрти 22. новембар 1617.(1617-11-22) (27 год.)
Место смрти Истанбул
Застава Османског царства Османско царство
Гроб Султан Ахмедова Џамија
Династија Osmanli-nisani.svg Османска династија
Отац Мехмед III
Мајка Султанија Хандан
Вероисповест Сунитски Ислам
Супружник Султанија Махфируз Хатиџе
Султанија Косем
Султанија Фатма
Потомство Осман II
Принц Мехмед
Принц Џихангир
Принц Орхан
Принц Селим
Мурат IV
Принц Хасан
Принц Сулејман
Принц Бајазит
Принц Хусејин
Принц Касим
Ибрахим
Султанија Ајше
Султанија Фатма
Султанија Хатиџе
Султанија Гевхерхан
Султанија Ханзаде
Султанија Есма
Султанија Захиде
Султанија Атике
Султанија Абиде
Халиф ислама
14. Султан Османског царства
Период 22. децембар 160322. новембар 1617 (14 год)
Крунисање 22. децембар 1603.
Претходник Мехмед III
Наследник Мустафа I
Tughra of Ahmed I.JPG

Ахмед I Бахти (отур. احمد اول Aḥmed-i evvel; тур. I. Ahmed; 18. април 159022. новембар 1617) је био Османски султан и Халиф ислама од 22. децембра 1603. до 22. новембра 1617. године.

Ахмед I је дошао на престо 1603. године сасвим млад, са својих 13 година. Био је јако религиозан. Изградио је Плаву џамију (Ахмедију) која је требало да буде раскошна попут Аја Софије. Архитекта џамије је био Седефкар Мехмед-ага, који због старости није могао да дода још неке стварчице у унутрашњости које му је Ахмед наредио.

Склопио је мир са стално побуњеним Персијанцима и 1617. године је дошло да склапања мира са молдавским козацима. Султан је дао уредити да се сви законски прописи налазе у једној законској књизи (Канунама). На самрти je прогласио свога брата Мустафу за наследника, јер је његов син Осман био сувише млад. Био је први султан који није извршио ритуал братоубиства.

Биографија[уреди]

Ахмед је рођен 18. априла 1590. године као други по реду син Мехмеда III. Када се он родио, државом је управљао његов деда султан Мурат III. Имао је пет година када је његов отац преузео престо. По тадашњој Османској традицији, Мехмед III је наредио да се деветнаесторица његове браће погуби. Разлог зашто Ахмед није погубио свог брата Мустафу лежи у томе што је он имао трауму из детињства. Добио ју је када је видео аге како износе сандуке деветнаесторице његових стричева.

Он је први султан који је реформисао администрацију након његовог прадеде Сулејмана Величанственог. Такође, Ахмед је био познат по томе што је писао песме. Његове песме биле су фасцинантне за његово доба. Користио је псеудоним Бахти.

Султан Ахмед је био узоран и добар владар, који се, налик своме деди Мурату III, држао шеријата и канона, те је владао у складу са религијским правилима и законима. Желео је да постигне достигнућа каква је постигао његов предак Сулејман Величанствени. Имао је жељу да освоји Рим и тиме оствари сан свога претка, Мехмеда II Освајача. Многи данашњи историчари сматрају да би и успео у томе, да га није преминуо тако млад, са 27 година живота.

Владавина[уреди]

У првом делу своје владавине, Ахмед је показао сопствену снагу и одлуку, која су била изненађујућа код младог султана. Ратови које је водио били су против Мађарске и Персије. Рат наслеђен од оца против Аустрије, завршава се мирним односом између две државе, потписан у Зситватороку 1606. године, при чему је годишњи данак Аустрије укинут. Након пораза у Османско-сафавидском рату (1603-18), у Грузији, Азербејџану и другим огромним територијама на кавказу су уступљени да се врате у Персију у складу са уговором Насух-паше из 1612, територије које су раније привремено освојили по искоду и резултату Османско-сафавидског рата који је трајао од 1578. до 1590. Нове границе су извучене по потпуној истој линији као што је потврђено Миром из Амасије 1555. године.[1]

Османско-Сафавидски рат (1604-1606)[уреди]

По устоличењу на трон, Ахмед је именовао Џигализаде Јусуф-пашу као команданта источне војске. Војска је марширала из Цариграда 15. јуна 1604. године, што је било прекасно, а када су стигли у источни фронт 8. новембра 1604. године, Сафавидска војска је заробила Јереван, и ушли су у Карс, где су се зауставили код Акхисара. Упркос повољним условима, Синан-паша је одлучио да за зиму остане у Ван, али онда су марширали до Ерзурума да зауставе Сафавидски напад. То је изазвало немире у оквиру војске, и година је практично изгубљена за Османлије.[2]

1605. године, Синан-паша је јурио да заузме Табриз, али је војска подривала Косу Сефер-пашу, беглербега Ерзурума, војска је марширала независно од Синан-паше и самим тим је он заробљен као ратни заробљеник од стране Сафавида. Османска војска је била усмерена ка Урмији, али су прво морали да оду до Вана, а затим да побегну у Дијарбекир. Синан-паша је за то време изазвао побуну извршавања беглербега у Алепу, Џанбулатоглу Хусејин-паша, који је дошао да пружи помоћ, стигао је прекасно. Убрзо је он умро, а Сафавидска војска била је у стању да заузме неколико стратечких градова.[2]

Рат са Хабзбурзима[уреди]

Аустријски цар Рудолф II (1576-1612)

Велики везир Малкоч Али-паша је марширао ка западном фронту из Цариграда 3. јуна 1604. касније је стигао у Београд, али је тамо умро, па је Лали Мехмед-паши додељена дужност новог великог везира и именован је за команданта западне војске. Под Мехмед-пашом, западна војска је повратила Пест и Вац, али није успела да ухвати Острогон због опсаде која је укинута због временских налета, и приговора војске. У међувремену, краљ Трансилваније, Стефан Боксај, који се борио за независност региона и који је раније подржавао Хабзбурговце, послао је гласника на порти тражећи помоћ. Након обећане помоћи, његове снаге су се придружиле османским снагама у Београду. Овим, Османска војска је била под опсадом Есзтергома, који је био заробљен 4. новембра 1605. године. Боксај, уз помоћ Османлија, заробио је Нови Замки (Уивар), и снаге предвођене под Тириаки Хасан-пашом заузеле су Веспрем и Полат. Сархос Ибрахим-паша, беглербег Велике Каниже, напао је аустријски регион у Истри.

Међутим, са Џелали побунама у Анадолији, Османлије су доживеле пораз у источном фронту, а Мехмед-паша је позван у Цариград. Мехмед-паша је изненада умро тамо, док се војска спремала да оде на исток. Кујуџу Мурат-паша је преговарао за мир у Зситватороку, којим је данак укинут од 30.000 дуката који су плаћали Аустријанци. Овим се сматрало да је Хабзбуршки цар уздигнут у ранг римског императора, те да је тиме једнак турском султану. Џелали побуне били су снажан фактор у прихватању аустријских услова од стране Османског царства. Овај догађај се тумачи као престанак експанзије Османске империје у Европи.

Џелали побуне[уреди]

Револт против рата са Хабзбурзима и високих пореза у комбинацији са слабошћу османске војске, био је одговор да Ахмед преда своју владавину Џелалима, на шта он није пристао. Тавил Ахмед је покренуо побуну убрзо након крунисања Ахмеда I и пораза Насух-паше и Кеџдехана Али-паше. У 1605, Тавил Ахмеду је понуђен положај беглербега за Шахризор да заустави побуну, али он је убрзо отишао да зароби Харпут. Његов син Мехмед, је постао гувернер Багдада са лажним Ферманом. Мехмед је убрзо поразио снаге Синан-паше.

У међувремену, Џанбулатоглу Али-паша је ујединио снаге са непријатељима да победи емира Триполија Сеифоглу Јусуфа. Он је наставио да контролише Адани област, формирајући војску и правећи новац. Његове снаге су протерале војску новог беглербега Алепа, Хусејин-паше. Велики везир Дервиш Мехмед-паша Бошњак је погубљен због слабости коју је показао против Џелалија, и био је замењен Кујучу Мурат-пашом, који је отишау у Сирију да са својим снагама порази 30.000 војника побуњеничке војске уз велике тешкоће, мада са одлучним резултатом. У међувремену, он се претварао да је опростио побуњеницима у Анадолији и именовао је побуњеника Календероглу, који је био активан у Маниси и Бурси као санџакбег Анкаре. Багдад је био поново заробљен 1607. године. Џанбулатоглу Али-паша је побегао у Цариград и затражио је опроштај од Ахмеда, који га је именовао за беглербега Темишваре и касније Београда, али је убрзо био погубљен због безакона. У међувремену, Календероглуу није било дозвољено да ступи у град од стране људи из Анкаре, који су се побунили поново, само да се снаге Мурат-паше победе. Календероглу је потом побегао у Персију. Мурат-паша је потиснуо неке мале побуне у Централној Анадолији и потиснуо је остале Џелали заповеднике позивајући их да се придруже војсци.

Због распрострањеног насиља Џелали побуна, велики број људи је побегло из својих села, и већина села су уништена. Неки војни шефови су тврдили да су ова напуштена села њихова имовина. Ово би лишило Порту велике приходе, и 30. септембра 1609. године, Ахмед је издао писмо гарантујући права сељана. Он је тада радио на пресеку напуштених села.

Османско-Сафавидски рат: Мир и наставак[уреди]

Нови везир, Насух-паша, није хтео да се бори против Сафавида. Сафавидски Шах је такође послао писмо и рекао је да је спреман да потпише мир, којим би он послао по 200 војника у Цариград сваке нове године. Дана 20. новембра 1612, уговор Насух-паше је потписан, а Шах је уступио све земље Османском царству које је освојио у рату 1578-90. А Ахмед је уступио границе Персији, које су биле освојене 1555.

Међутим, мир се завршио 1615. године, када Шах није послао 200 војника. Дана 22. маја 1615, велики везир Окуз Мехмед-паша је организовао напад на Персију. Мехмед-паша је одложио напад до наредне године, до када су се Сафавиди припремили и напали Гању. У априлу 1616, Мехмед-паша је напустио Алеп са великим бројем војске одакле су отишли у Јереван, где је пропустио прилику да заузме град и где се касније повукао у Ерзурум. Касније је он био уклољен са положаја и замењен са Дамат Халил-пашом. Халил-паша је за зиму остао у Дијарбекир, док је Кримски Хан, Џанибек Гирај, напао подручија Гања, Накхиџевен и Јулфа.

Капитулација и трговински уговори[уреди]

Ахмед је обновио трговинске споразуме са Енглеском, Француском и Венецијом. У јулу 1612. први трговински уговор са Холандијом је потписан, што је било први пут у историји османске империје. Он је дате капитулације проширио у Француску, наводећи да трговци из Шпаније, Португала, Каталоније, Дубровника, Ђенове, Анкона и Фиренце могу слободно трговати под француском заставом.[2]

Лични живот[уреди]

Џамија Ахмедија

Ахмедова мајка је била Султанија Хандан, Гркиња чије је име по доласку у Истанбул било Хелена. Он је био рођен у Маниси, као син престолонаследника Мехмеда III, којег је наследио 1603. године, у доби од 13 година. Он је прекинуо традицију братоубиства, и послао је свог млађег брата Мустафу у стару палату заједно са Мустафином мајком и султанијом Сафије. Ахмед је био познат по својим способностима у мачевању, поезији, јахању и одличном познавању бројних језика. Ахмедов изгубљени стриц Јахја није био задовољан због тога што је Ахмед постао султан, и већину свог живота је провео у сплеткама да добије престо.

Султан Ахмед I је саградио једну од најлепших и највећих џамија у Истанбулу, Ахмедију, позната такође под именом "Плава Џамија".

Његова најпознатија супруга је била Султанија Махпејкер Косем, која је била мајка Мурата IV и Ибрахима, Султан је такође био ожењен и са Махфируз Хатиџе Султанијом која је била мајка Османа II. Након што је 1617 године султан Ахмед умро, престо је наследио његов брат Мустафа I, јер је његов син Осман био премлад, мада када је Ахмет умро Осман је имао 13 година, а баш онолико година са колико се и сам Ахмед попео на престо. Султан Ахмед је био отац три будућа султана: Османа II, Мурата IV и Ибрахима.

Ахмед је остао упамћен као добар и праведан владар. Био је једини султан који је поштедио своју браћу, говорећи да је губитак брата највећа бол у животу. Ахмед је такође био песник, и писао је под псеудонимом Бахти, а своје песме најчешће је посвећивао својој миљеници, султанији Косем. Он је такође био веома талентован у мачевању, а био је и генијалан политичар, течно је говорио неколико страних језика.

Ахмед је имао свој врт где је узгајао цвеће разних врста, у тој колекцији су се посебно налазили јасмини, омиљено цвеће султаније Косем.

Љубав према вери[уреди]

Ахмедово залагање и љубав према Исламу било је фасцинантно. Он је владао и живео скроз по религијским правилима, баш онако како је описано у Курану. Због своје велике побожности, Ахмед је лично наредио да се граде мање џамије у околним Османским земљама, такође је лично спашавао угрожене муслимане који су се налазили у католичким земљама. Ахмед је саградио многе џамије широм света, али оне су све мање познате. Он је веома често ишао у џамију, и увек би се помолио. Увео је правило да се сваки становник у Истанбулу мора помолити молитвном у Петак. Ахмед је својевољно прихватао све једнобожне религије, али је оштро критиковао многобожне религије.

Смрт[уреди]

Ахмед је умро 22. новембра 1617. године, од последице Тифуса, са свега 27 година. Након његове смрти, на двору је завладала паника, јањичари су на престо желели Ахмедовог најстаријег сина Османа, који је тада имао око 13 година, док су многе паше и бегови желели да поставе његовог полубрата Мустафу на престо. Ипак, уз мито и преговор, јањичари су пристали на то да Мустафа постане нови султан. Сматра се такође да је велики утицај о Мустафином устоличењу имала и Ахмедова супруга Султанија Косем, јер се бојала да ако Осман дође на престо можда ће хтети да погуби њене синове. Ипак, због Мустафине неспособности да влада државом, следеће године био је устоличен Осман II.

Породица[уреди]

Супруге[уреди]

Мушка деца[уреди]

Име Мајка Рођење Смрт Напомена
Осман II Султанија Махфируз Хатиџе 3. новембар 1604 20. мај 1622
Принц Мехмед Султанија Косем 8. март 1605 12. април 1621 Убио га је Осман II
Принц Џихангир Султанија Фатма 1609 1609
Принц Орхан Султанија Косем 1609 1612
Принц Селим Султанија Косем 27. јун 1611 27. јул 1611
Мурат IV Султанија Косем 27. јул 1612 8. фебруар 1640
Принц Хасан Султанија Фатма 25. новембар 1612 1615
Принц Сулејман Султанија Косем 1615 27. јул 1635 Убио га је Мурат IV
Принц Бајазит Султанија Махфируз Хатиџе Децембар 1613 27. јул 1635 Убио га је Мурат IV
Принц Хусејин Султанија Махфируз Хатиџе Новембар 1614 1617
Принц Касим Султанија Косем 1614 1. јануар 1638 Убио га је Мурат IV
Ибрахим Султанија Косем 5. новембар 1615 18. август 1648

Женска деца[уреди]

Име Рођење Смрт
Султанија Ајше 1605 1657
Султанија Фатма 1606 1670
Султанија Хандан 1607  ?
Султанија Хатиџе 1608 1610
Султанија Гевхерхан 1608 1660
Султанија Ханзаде 1609 23. септембар 1650
Султанија Есма 1612 1612
Султанија Захиде 1613 1620
Султанија Атике 1614 1675
Султанија Абиде 1618 1675

Популарна култура[уреди]

У ТВ серији Muhteşem yüzyıl: Kösem његов лик глуми турски глумац Екин Коч.

Референце[уреди]

  1. Ga ́bor A ́goston,Bruce Alan Masters Encyclopedia of the Ottoman Empire pp 23 Infobase Publishing, 1 jan. 2009 ISBN 1-4381-1025-1
  2. 2,0 2,1 2,2 „Ahmed I”. İslam Ansiklopedisi. 1. Türk Diyanet Vakfı. 1989. pp. 30–33. 


Ахмед I
Рођен/а: 18. април 1590 Умро/ла: 22. новембар 1617[старост: 27]
Регналне титуле
Претходник:
Мехмед III
Султан Османског царства
22. децембар 1603 — 22. новембар 1617
Наследник:
Мустафа I
Сунитске титуле
Претходник:
Мехмед III
Халиф ислама
22. децембар 1603 — 22. новембар 1617
Наследник:
Мустафа I