Мустафа I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мустафа I
Mustafa 1.jpg
Мустафа I
Датум рођења 1591.
Место рођења Маниса
Османско царство
Датум смрти 20. јануар 1639.(1639-01-20) (47/48 год.)
Место смрти Истанбул
Османско царство
Гроб Аја Софија
Династија Османлије
Отац Мехмед III
Мајка Султанија Халиме
Вероисповест Ислам
15. Султан Османског царства
Период 16171618. и 1622—1623.
Претходник Ахмед I
Осман II
Наследник Осман II
Мурат IV
Tughra of Mustafa I.JPG

Мустафа I (159120. јануар 1639) је био син Мехмеда III и Султан Османског царства од 1617. до 1618. године и поново од 1622. до 1623.

Биографија[уреди]

Рођен је у Маниси као млађи брат Ахмеда I (1603-1617). Његова мајка је била Абхазијска краљевска конкубина Султанија Халиме. Пре 1603. године, било је уобичајено да османски султан погуби своју браћу одмах након доласка на престо (Мустафин отац Мехмед III је погубио деветнаесторицу своје браће). Но, када је тринаестогодишњи Ахмед I био устоличен 1603. године, поштедео је живот његовом млађем брату Мустафи.

Мустафа није био погубљен, јер у време када је његов брат Ахмед наследио престо, Ахмед није имао деце, те је Мустафа био његов једини законити наследник. Још један фактор у Мустафином преживљавању је био утицај Султаније Косем (главне конкубине Ахмеда I), која је желела да спречи наследство Османа, Ахмедовог прворођеног сина са Махфируз Хатиџе Султанијом. Урадила је то из страха да ће Осман погубити њене синове Мурата и Ибрахима. Овај сценарио је касније постао стварност када је Осман II убио свог брата Мехмеда 1621. године.

Владавина[уреди]

Његове две владавине биле су веома кратке. Био је занемарљив у односу на његову мајку и његове везире. Здравствени проблеми самог султана довели су до његовог свргавања 1618. године. Након убиства султана Османа II, Мустафа је био позван да поново преузме престо. Здравствено стање султана се у међувремену није поправило, те је опет био уклоњен са престола.

Живот[уреди]

Мустафа је живео у харемском притвору по имену „кафес“ у коме су наследници престола држани како не би дошло до потенцијалне побуне. Цео свој живот живео је у страху од погубљења, те се то одразило на његово здравље. Био је јако побожан човек. Док је читао Куран дошли су људи из палате и рекли су му да је време да постане султан. Мустафа је одговорио: „Није ми у интересу да будем владар света, пустите ме да читам Куран“. Преминуо је у јануару 1639. године.