Мустафа I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мустафа I
Mustafa 1.jpg
Мустафа I
Пуно име Мустафа од Мехмеда
Датум рођења 1592.
Место рођења Маниса
Османско царство
Датум смрти 20. јануар 1639.(1639-01-20) (47/48 год.)
Место смрти Истанбул
Османско царство
Гроб Аја Софија
Династија Османлије
Отац Мехмед III
Мајка Султанија Халиме
Вероисповест Ислам
15. Султан Османског царства
Период 16171618. и 1622—1623.
Претходник Ахмед I
Осман II
Наследник Осман II
Мурат IV
Tughra of Mustafa I.JPG

Мустафа I (159120. јануар 1639) је био син Мехмеда III и Султан Османског царства од 1617. до 1618. године и поново од 1622. до 1623.

Биографија[уреди]

Рођен је у Маниси 1591. године као син султана Мехмеда III. Његова мајка је била Абхазијска краљевска конкубина Султанија Халиме. Пре 1603. године, било је уобичајено да османски султан погуби своју браћу одмах након доласка на престо (Мустафин отац Мехмед III је погубио деветнаесторицу своје браће). Но, када је тринаестогодишњи Ахмед I био устоличен 1603. године, поштедео је живот свом млађем брату Мустафи.

Мустафа није био погубљен, јер у време када је његов брат Ахмед наследио престо, Ахмед није имао деце, те је Мустафа био његов једини законити наследник. Још један фактор у Мустафином преживљавању је био утицај Султаније Косем (главне конкубине Ахмеда I), која је желела да спречи наследство Османа, Ахмедовог прворођеног сина са Махфируз Хатиџе Султанијом. Урадила је то из страха да ће Осман погубити њене синове Мурата и Ибрахима. Овај сценарио је касније постао стварност када је Осман II убио свог брата Мехмеда 1621. године.[тражи се извор од 01. 2017.]

Владавина[уреди]

Његове две владавине биле су веома кратке. Био је занемарљив у односу на његову мајку и његове везире. Немогућност самог султана да влада довела је до његовог свргавања 1618. године. Након убиства султана Османа II, Мустафа је био позван да поново преузме престо. Како је Мустафа није показивао никакву жељу да буде владар, дошло је до тога да опет буде свргнут 1623. године. Након његове друге владавине, на престо долази султан Мурат IV, син султана Ахмеда I и султаније Косем, који је имао свега 11 година.[тражи се извор од 01. 2017.]

Биографија[уреди]

Мустафа је живео у харемском притвору по имену „кафес“ у коме су наследници престола држани како не би дошло до потенцијалне побуне. Боравак у притвору оставио је значајне трагове на његову личност.

Био је јако религиозан и изузетно скроман човек. Док је читао Куран дошли су људи из палате и рекли су му да је време да постане султан. Мустафа је одговорио: „Није ми у интересу да будем владар света, пустите ме да читам Куран“. Он није показивао жељу за владањем јер политика није била предмет његовог интересовања. Био је посвећен књижевности, а нарочито религији. Познато је како је бацао новчиће у фонтану како би их његови поданици узимали. Сво своје богатство трошио је на помагање сиромашнима.

Преминуо је у јануару 1639. године.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Селим II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Мурат III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Султанија Нурбану
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Мехмед III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Султанија Сафије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Мустафа I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Султанија Халиме