Осман II

Из Википедије, слободне енциклопедије
Осман II
Genç Osman.JPG
Осман II
Датум рођења (1604-11-03)3. новембар 1604.
Место рођења Истанбул
Османско царство
Датум смрти 20. мај 1622.(1622-05-20) (17 год.)
Место смрти Истамбул
Османско царство
Династија Османлије
Отац Ахмед I
Мајка Султанија Махфируз Хатиџе
16. Султан Османског царства
Период 16181622
Претходник Мустафа I
Наследник Мустафа I
Tughra of Osman II.JPG
Осман II током похода на Пољску.

Осман II (звани Генч - Млади, 3. новембар 160420. мај 1622), турски султан 1618—1622

Биографија[уреди]

Осман се родио као син султана Ахмеда I и султаније Махфируз. Рођен је 1604. године у Топкапи палати. Махфируз је погинула приликом једне од побуна у харему. Осман је тада био беба. Султан Ахмед је инсистирао на томе да његов син учи и стекне добро образовање свог сина, те је Осман постао веома умешан песник и полиглота. Говорио је арапски, персијски, латински, италијански, грчки и османски знаковни језик.

На престо је дошао са 14 година, након државног удара и свргавања његовог стрица Мустафе I. Иако је био јако млад, Осман се добро снашао у улози владара.

Одмах по доласку на престо извршио је реформе Дивана (претече османског парламента). Током своје владавине морао је да се суочи са катастрофама попут великих пожара 1621. и 1622. године.

Након тога је осигурао мир на границама са Персијом. Лично је водио инвазије на Пољску у току молдавских ратова магната. Био је присиљен да склопи мир са Пољацима услед пораза код Хотина 1621. године. Осман II се 1621. вратио у Истанбул постиђен, кривећи за пораз кукавичлук јаничара и неспособност својих везира.

Такође, султан Осман II је нападао обале Италије у жељи да освоји Рим, али његови напади нису дали значајније резултате, услед проблема унутар саме империје.

Покушај реформи и смрт[уреди]

Био је први султан који се успротивио јаничарском систему, сматрајући да они само наносе штету држави, услед њихове корумпираности са којом се држава суочавала.

Затварао је њихове кафане и места на којима су се окупљали. Почео је да прави планове за стварање нове армије, која би се састојала од оданих Турака, Турака из Анадолије, Месопотамије и Египта. Јаничари су одмах подигли буну и затворили младог падишаха. Затворили су га у Једикуле кули (торањ правде). Осман се опирао џелатима, али су га на крају ипак задавили. Његова смрт послужила је као инспирација песнику Ивану Гундулићу за његов чувени спев ,,Осман".

Литература[уреди]Претходник:
Мустафа I
Списак султана Османског царства Наследник:
Мустафа I
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}