Тажин

С Википедије, слободне енциклопедије
Тажин
Врста јелаГлавно јело
Регије или државаАрапски Магреб
Део националне кухињеМароко, Алжир, Тунис и Либија
Главни састојцимесо, поврће и зачини
  Медији: Тажин

Тажин (арапски: طاجين) је северноафричко јело, названо по земљаној посуди у којој се кува.[1] Такође се зове марак или марка. Једно је од најпознатијих традиционалних јела у Мароку, Алжиру, Тунису и Либији.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Арапски طاجين (тажин) потиче од берберског ṭajin што значи „плитак земљани лонац”, од старогрчког ταγηνον (тагенон) што значи „тигањ, лонац”.[2][3]

Порекло[уреди | уреди извор]

Већина људи се слаже да порекло потиче из касног 8. века када је пети абасидски халифа Харун ал Рашид [4] владао Исламским царством. Међутим, постоји мишљење да је употреба керамике у мароканском кувању вероватно римског утицаја; Римљани су били познати по својој керамици и вероватно су ту традицију донели у своју владавину римском Африком. Начин кувања у тажину појављује се у чувеној Хиљаду и једној ноћи, збирци прича на арапском језику из 9. века.[5]

Данас се ова глинена посуда и њено традиционална јело првенствено припремају на Блиском истоку и у северној Африци.

Глинена посуда[уреди | уреди извор]

Грнчар тажина

Посуда за кување је направљена од глине или керамике и може се оставити таква каква јесте или премазана глазуром. Омиљени је неглазирани глинени тажин због јединственог земљаног укуса којег даје јелима. Тажини долазе у свим величинама; у најмањем се може скувати храна за једну или две особе, док у највећем за осам или више људи.

Разнолики тажини

Дно је широка, плитка кружна посуда која се користи и за кување и за сервирање, док је врх тажина изразито обликован у заобљену куполу или конус. Сврха врха у облику куполе или конуса је да врати влагу назад у храну, стварајући влажно и укусно јело.[6]

Врсте тажина[уреди | уреди извор]

Марокански и алжирски[уреди | уреди извор]

Марокански тажин

У Мароку и Алжиру тажин је лагано куванo јело које се обично састоји од исеченог меса, живине или рибе заједно са поврћем или воћем.[7] Додају се и зачини, ораси и суво воће. Уобичајени зачини укључују ђумбир, ким, куркуму, цимет и шафран. Паприка и чили се користе у тажинима од поврћа. Слатко-кисела комбинација је уобичајена у тажинским јелима попут јагњетине са сувим шљивама и зачинима. Тажини се углавном служе уз хлеб или кускус.

Туниски и либијски[уреди | уреди извор]

Туниски тажин

Оно што Тунижани називају тажином разликује се од мароканског и алжирског. Туниски тажин више личи на француски киш, док је либијски сличнији италијанској фритати. Туниски тажин се не спрема традиционално у глиненој посуди[8], већ се пече у рерни. Најкласичнији туниски тажин се прави од јаја, кромпира, лука, белог лука, першуна, ренданог сира, соли, бибера и куркуме. Затим по жељи додаје пилетина, туњевина, млевено месо или спанаћ.

Магрепско-јеврејски[уреди | уреди извор]

Јевреји из Магреба такође једу и припремају тажине, захваљујући њиховом историјском присуству у северној Африци. Тажин је веома важно јело у сефардској кухињи који се обично припрема за шабатске вечере у сефардској заједници и служи се са кус-кусом. Сефарди из различитих региона припремају различите стилове тажина, на пример марокански Јевреји често припремају тажин са сувим воћем, док Јевреји из Туниса често припремају тажин од поврћа попут кромпира, шаргарепе и тиквице исечене на велике коцкице. Тажин се такође обично припрема за јеврејске празнике као што су Рош Хашана и Јом Кипур. [9]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Siddiq, Muhammad; Uebersax, Mark A. (2012-08-29). Dry Beans and Pulses: Production, Processing and Nutrition (на језику: енглески). John Wiley & Sons. ISBN 978-1-118-44828-1. 
  2. ^ „الطاجين المغربي يقاوم التشويه” (на језику: енглески). 2008-05-31. Приступљено 2023-12-18. 
  3. ^ „Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, τάγηνον”. www.perseus.tufts.edu. Приступљено 2023-12-18. 
  4. ^ Roden, Claudia (2008-12-24). The New Book of Middle Eastern Food (на језику: енглески). Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN 978-0-307-55856-5. 
  5. ^ Snodgrass, Mary Ellen (2004-12-29). Encyclopedia of Kitchen History (на језику: енглески). Routledge. ISBN 978-1-135-45571-2. 
  6. ^ „The Moroccan Tagine Defined: It's Cookware and a Stew”. The Spruce Eats (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-18. 
  7. ^ Long, Lucy M. (2015-07-17). Ethnic American Food Today: A Cultural Encyclopedia (на језику: енглески). Rowman & Littlefield. ISBN 978-1-4422-2731-6. 
  8. ^ „Recipe: Tunisian Egg and Parsley Tagine”. www.paula-wolfert.com. Приступљено 2023-12-18. 
  9. ^ „Tagine recipe: For Rosh Hashanah, Yom Kippur, or just because you’re hungry.”. web.archive.org. 2019-10-18. Архивирано из оригинала 18. 10. 2019. г. Приступљено 2023-12-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]