Kurkuma

С Википедије, слободне енциклопедије

Kurkuma
Naučna klasifikacija edit
Carstvo: Plantae
Kladus: Tracheophytes
Kladus: Angiospermae
Kladus: Monocotyledones
Kladus: Commelinids
Red: Zingiberales
Porodica: Zingiberaceae
Rod: Curcuma
Vrsta:
C. longa
Binomno ime
Curcuma longa
Sinonimi

Curcurma domestica Valeton

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae) i upotrebljava se kao začin.

Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njena uloga je da zaštiti prehrambene produkte od Sunca. U kombinaciji sa E160b, kurkumin se koristi pri bojenju sira, jogurta, salata, nekih putera i margarina. Takođe se koristi da daje žutu boju pripremljenim senfovima, konzerviranoj piletini i drugoj jeftinijoj hrani.

Sorte[уреди | уреди извор]

Postoje dve dominantne sorte kurkume, madras i alepej. Alepej sorta se ističe po visokom sadržaju kurkumina i esencijalnih ulja, ključnih za njen pozitivan uticaj na zdravlje. Osim toga, alepej sorta se odlikuje prelepom jarko narandžastom bojom, intenzivnijim ukusom i mirisom u poređenju s prosečnom organskom kurkumom. Njena aroma podseća na svežu kurkumu, ima zemljanu notu i blage gorke tonove limuna i mente. Tekstura je takođe bogatija zbog većeg sadržaja kurkumina, ključnog sastojka koji joj daje ime, kao i esencijalnih ulja.

Kozmetika[уреди | уреди извор]

Kurkuma se nalazi u sastojcima nekih krema za sunčanje.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Mediji vezani za članak Kurkuma na Vikimedijinoj ostavi

  1. ^ Curcuma longa L.”. Plants of the World Online, Kew Science, Kew Gardens, Royal Botanic Gardens, Kew, England. 2018. Приступљено 26. 3. 2018.