LinkedIn

С Википедије, слободне енциклопедије
LinkedIn
Основана28. децембар 2002. год.; пре 20 година (2002-12-28)
СедиштеСанивејл, САД
Оснивач(и)Рид Хофман, Ален Блу, Константин Гверицке, Ерик Ли, Жан-Лук Вајлант
РуководиоциЏеф Вајнер (главни извршни директор), Шенон Брајтон, Кристина Хол, Стив Сордело
Производ(и)SlideShare
Запослени15.000 (2019)[1]
Веб-сајтwww.linkedin.com
Алекса рангПад 60 (фебруар 2020)[2]
Врста сајтасервис друштвене мреже
Регистрацијапрепоручује се
Корисници630 милиона чланова (јун 2019)
Језикмултилингвалан (24 језика)
Покренуто5. маја 2003.
Статусактиван

LinkedIn (транскр. Линкд-ин) пословна је друштвена мрежа која је намењена повезивању послодаваца и људи који траже посао. Ова мрежа је настала са циљем ефикасног представљања професионалних способности њених чланова, повезивања и што бржег спајања послодаваца са ловцима на послове[3]. LinkedIn је, поред осталог, највећа светска професионална пословна друштвена мрежа на којој пословни људи размењују искуства, учествују у расправама, деле занимљиве садржаје и, наравно, проналазе нове послодавце[4].

Ова друштвена мрежа је основана у децембру 2002. године, а покренута је 5. маја 2003. године. У априлу 2014. године LinkedIn је објавио да је на овој друштвеној мрежи више од 300 милиона регистрованих корисника из више од 200 земаља широм света, од чега је 100 милиона регистрованих корисника из САД[5].

Сајт је доступан на 22 страна језика[6], укључујући енглески, кинески, чешки, дански, холандски, француски, немачки, индонежански, италијански, јапански, корејски, , алајски, норвешки, пољски, португалски, румунски, руски, шпански, шведски, тагалог, тајландски и турски. Сајт Quantcast је објавио извештај да је LinkedIn у периоду од 2. априла до 1. маја 2014. године имао 71,9 милиона јединствених посетилаца из САД и 200,6 милиона јединствених глобалних посетилаца[7].

Историјат[уреди | уреди извор]

LinkedIn седиште у Санивејл, САД

Генерални директор LinkedIn-а је Џеф Вајнер (Jeff Weiner)[8], претходно је био извршни директор компаније Yahoo! Inc. Компанија је основана од стране Рида Хофмана (Reid Hoffman) и оснивачких чланова тима из PayPal-a и Socialnet.com (Allen Blue, Eric Ly, Jean-Luc Vaillant, Lee Hower, Konstantin Guericke, Stephen Beitzel, David Eves, Ian McNish, Yan Pujante, и Chris Saccheri).

Оснивач Рид Хофман, раније директор LinkedIn-а, сада је председник Управног одбора[9]. LinkedIn је компанија са седиштем у Маунтин Вјуу (Mountain View), у Калифорнији, са канцеларијама у Омахи, Чикагу, Њујорку, Лондону и Даблину. LinkedIn је достигао профитабилност у марту 2006. године[10]. Током јануара 2011. године, компанија је зарадила укупно 103 милиона долара од инвестиција[11].

У јуну 2008. године Sequoia Capital, Greylock Partners и друге фирме које се баве предузетничким капиталом купиле су удео од 5% у компанији за 53 милиона долара[12].

Компанија LinkedIn са међународним седиштем у Даблину, у Ирској, 2010. године је добила 20 милиона долара инвестиција од компаније Tiger Global Management LLC са проценом од око 2 милијарде долара[13] и најавила своју прву аквизицију[14]. У октобру исте године организација Silicon Valley Insider рангирала је компанију LinkedIn на 10. месту на својој Топ 100 листи највреднијих почетничких компанија[15]. До децембра компанија је процењена у вредности од 1,575 милијарди долара у приватним тржиштима[16].

Чланство[уреди | уреди извор]

Од 2013. године LinkedIn има више од 259 милиона чланова у преко 200 земаља[17]. LinkedIn је значајно испред својих конкурената Viadeo (50 милиона)[18] и XING (10 милиона)[19]. Чланство расте за око два нових чланова сваке секунде[20]. Са 20 милиона корисника, Индија има најбрже растућу мрежу корисника од 2013. године.

У мају 2014. године, земље са највише LinkedIn корисника су биле[21]:

Земља Корисници Проценти
САД 101 милиона 32.06%
Индија 26 милиона 2.06%
Бразил 17 милиона 8.56%
Уједињено Краљевство 15 милиона 24.49%
Канада 9 милиона 27.67%
Француска 7 милиона 11.46%
Шпанија 6 милиона 12.98%
Италија 6 милиона 11.12%
Мексико 5 милиона 5.11%
Аустралија 5 милиона 25.08%

Проценти су представљени у односу на укупан број становника датих земаља.

Како користити LinkedIn[уреди | уреди извор]

За разлику од Фејсбука, Твитера, My Space-a и сличних сајтова, LinkedIn је пословна друштвена мрежа. Основна намера LinkedIn-a је повезивање са осталим колегама из корисникове бранше и потенцијалним послодавцима. Након отварања профила корисник има могућност постављања своје радне биографије, може делити садржаје које сматра релевантним и занимљивим, може се придруживати различитим групама и страницама, пратити огласе за посао… Отварање налога је врло једноставно – као и на већини других социјалних мрежа. Након тога, корисник постаје видљив и послодавцима и свима онима који на неком од претраживача укуцају корисниково име[22].

Умрежавање[3][уреди | уреди извор]

LinkedIn типови и њихове корелације

Оно што LinkedIn разликује од обичног online CV-ja јесте могућност умрежавања са другим корисницима, што само грана могућности. Пре свега, сваки регистровани корисник на систему може направити своју мрежу тако што ће се повезати са другим корисницима са којима је на известан начин сличан. То даље даје могућност за препоруке међу члановима које могу имати различите основе, што подразумева однос са чланом који се препоручује.

Корисникова мрежа, односно скуп других корисника са којима је он повезан, може имати два нивоа. Први подразумева директне везе ка корисницима, и главна одлика, поред могућности препоручивања, на првом нивоу јесте увид у везе свих корисника који је сачињавају. Управо те везе чине други ниво мреже, на ком је могуће приступити јавном профилу корисника који су у њој, али не и имати увид у њихове везе.

На основу могућности за умрежавање које LinkedIn поседује, претраживање корисника или понуде послова може се обавити на више начина. Основно глобално претраживање уједно је и најједноставније, док је далеко препоручљивије користити контакте и пут до жељене особе или посла пронаћи преко њих. Препоручивање пружа могућност изградње репутације и увида у квалитет обављаних послова, било да се ради о послодавцу или запосленом. На тај начин се прво сама претрага, а касније и евалуација резултата претраге, обавља на најједноставнији начин, при чему је главни циљ одабир квалитетног кадра, односно доброг посла код доброг послодавца.

Карактеристике LinkedIn профила[уреди | уреди извор]

Главна намена сајта је да дозволи регистрованим корисницима да направе листу контактата са детаљима о људима са којима су у одређеном нивоу односа, што се назива Веза (Connections). Корисник може да позове било коју особу путем мејла да се придружи његовој мрежи. С тим да позвана особа може да обележи позив и одбијањем кроз поруке "Не познајем" (I don't know) или "Спам" (Spam), што умањује кредибилитет позивача, што у крајњем случају доводи до затварања налога или неких врста забаране[23].

Основне карактеристике LinkedIn профила су:

 • визуелни дизајн који подсећа на инфографику и помаже кориснику да остави снажан први утисак
 • уређивање профила (inline editing) и приказивање остварених резултата и достигнућа
 • проналажење људи у корисниковој професионалној мрежи
 • праћење активности и новости у пословном животу корисникових конекција (недавна активност се налази на врху профила)
 • корисници немају више могућност директног постављања резимеа на сајт. Ово је била једна од карактеристика LinkedIn-а, али је постала сувишна крајем 2012. године
 • послодавци при претраживању могу навести послове и тражити потенцијалне кандидате
 • корисници могу да прате различите компаније и могу да примају обавештења о новим пословним понудама које су на располагању
 • корисници могу сачувати (bookmark) послове за које би желели да аплицирају
 • постоји опција Like као и опција Congratulate која омогућава да корисници честитају новозапосленим корисницима
 • корисници могу да виде ко је све посетио њихову профилну страницу

LinkedIn на мобилним уређајима[уреди | уреди извор]

Мобилна верзија сајта је покренута у фебруару 2008. године која даје приступ смањеном сету функција преко мобилног телефона. Мобилна верзија је доступна на шест страна језика: Кинески, Енглески, Француски, Немачки, Јапански и Шпански[24].

У октобру 2013. године LinkedIn је лансирао нове мобилне апликације за послодавце под називом Work With Us и Recruiter. Апликација Recruiter омогућава менаџерима и послодавцима да прате и воде белешке о могућим кандидатима за послове у њиховој компанији. Друга апликација, Work With Us, омогућава послодавцима да на профил својих радника поставе обавештења за новоотворена радна места, попут својеврсног огласа како би допрли до пасивних корисника LinkedIn-а[25].

Endorse опција[уреди | уреди извор]

У септембру 2012. године LinkedIn је увео опцију Endorse која омогућава да корисника неко може похвалити и подржати са једним кликом за неку вештину[26].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „About LinkedIn”. about.linkedin.com (на језику: енглески). 
 2. ^ alexa.com Архивирано на сајту Wayback Machine (14. април 2020) Приступљено 3.2.2020.
 3. ^ а б SVET KOMPJUTERA - INTERNET - Poslovno umrežavanje
 4. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 12. 6. 2014. г. Приступљено 22. 5. 2014. 
 5. ^ The Next Three Billion [INFOGRAPHIC]
 6. ^ Supported Languages | LinkedIn Help[мртва веза]
 7. ^ https://www.quantcast.com/linkedin.com Архивирано на сајту Wayback Machine (29. мај 2014) Проверено 3.5.2014.
 8. ^ Hempel, Jessi (July 1, 2013). "LinkedIn: How It's Changing Business". Fortune. стр. 69–74.
 9. ^ "LinkedIn - Management". LinkedIn Corporation.
 10. ^ "LinkedIn Premium Services Finding Rapid Adoption" (Саопштење). LinkedIn. March 7, 2006.
 11. ^ Swisher, Kara (January 27, 2011). "Here Comes Another Web IPO: LinkedIn S-1 Filing Imminent".
 12. ^ Guynn, Jessica (June 18, 2008). "Professional networking site LinkedIn valued at $1 billion". The Los Angeles Times.
 13. ^ Levy, Ari (July 28, 2010). "Tiger Global Said to Invest in LinkedIn at $2 billion Valuation". Bloomberg (Bloomberg L.P.).
 14. ^ Hardy, Quentin (August 4, 2010). "LinkedIn Hooks Up". Forbes.
 15. ^ Fusfeld, Adam (September 23, 2010). "2010 Digital 100 Companies 1–100". Business Insider.
 16. ^ Demos, Telis; Menn, Joseph (January 27, 2011). "LinkedIn looks for boost with IPO". Financial Times.
 17. ^ Nishar, Deep (January 9, 2013). "200 Million Members!". LinkedIn Blog. LinkedIn
 18. ^ "Now at 50m users, LinkedIn rival Viadeo acquires French startup Pealk and announces US innovation lab". January 14, 2013.
 19. ^ "Facts and Figures". XING. September 1, 2010.
 20. ^ "LinkedIn now adding two members every second". TechCrunch.com.
 21. ^ "LinkedIn Statistics by country". Проверено Maj 22, 2014.
 22. ^ Šta je LinkedIn? | Saznaj Lako
 23. ^ LinkedIn help: Account restriction (проверено 2011)
 24. ^ "Social-networking site LinkedIN introduces mobile version". tweakers.net. Проверено Фебруар 25, 2008.
 25. ^ „LinkedIn lansirao nove mobilne aplikacije za poslodavce: Work With Us i Recruiter Mobile[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 29. 7. 2014. г. Приступљено 23. 5. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
 26. ^ "What endorsements mean". NetworkComputing. Проверено 29. April 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]