Тираносаурус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тираносаур
Временски распон:
горња Креда
Trex edited.jpg
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Sauropsida
Надред: Dinosauria
Ред: Saurischia
Подред: Theropoda
Породица: Tyrannosauridae
Род: Tyrannosaurus
Osborn, 1905
Биномијална номенклатура
Tyrannosaurus rex
Osborn, 1905
Синоними

Manospondylus Cope, 1892

Dynamosaurus Osborn, 1905

?Nanotyrannus Bakker, Williams & Currie, 1988

Stygivenator Olshevsky, 1995

Dinotyrannus Olshevsky, 1995

Тираносауруси (име значи „гуштер-тиранин“) су се појавили у доба креде и постојали све до нестанка диносауруса. Ови рептили били су дугачки око 13.5 метара, а висина у бедрима је износила 4 метра. Имали су мале и неразвијене предње удове. Међутим, на снажном и развијеном врату налазила се огромна глава са чељустима препуним оштрих зуба. Ови зуби су достизали дужину до 20 сантиметара а заједно са канџама на задњим удовима представљали су убојито оружје овог крволочног месождера. Имали су изоштрено чуло мириса, а очне дупље су постављене тако да им очи увек указују напред, дајући им бинокуларни вид бољи него код савремених птица грабљивица.

Тираносаурус је искључиво био активан предатор, који је могао да потрчи брзином до 36 километара на час, иако поједини палеонтолози сматрајy да је био и опоpтуниста. Његов плен су углавном били велики диносауруси биљоједи, попут рогатиx цератопсида и хадросаура, „паткокљуних“ биљоједа. Остатке његовог плена користили су мањи рептили, као и сисари.

Тираносаур у односу на човека

Пажња у модерној култури[уреди]

Сама појава тираносауруса изазива велики страх, а када се на то све додају разне информације о његовој агресивности добија се савршен лик за хорор филм. И управо то је урађено у филму „Парк из доба јуре“ (енгл. JurassicPark) где тираносаурус представља крволочну зверку која је доспела на слободу. На основу имена врсте, тираносаурус рекс (Tirannosaurus rex) изашао је и надимак Ти-рекс (енгл. Т-rex).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]