Томпсонова газела

Из Википедије, слободне енциклопедије
Томпсонова газела
Eat228.jpg
Томпсонова газела
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Artiodactyla
Породица: Bovidae
Потпородица: Antilopinae
Род: Gazella
Биномијална номенклатура
Gazella thomsoni
Günther, 1884

Томпсонова газела (лат. Gazella thomsoni) једна од најпознатијих и најпрепознатљивијих газела. Добила је име по шкотском истраживачу Џозефу Томпсону.

Настањују саване и отворене равнице у Африци, а посебно је честа у региону Серенгети на простору Кеније и Танзаније, иако их има и у Етиопији, Сомалији и Судану. Пасу кратку вегетацију и траву, одакле и извлаче већину воде која им је потребна. Иако су томпсонове газеле спадају међу напознатије газеле, популација није тако велика с обзиром на ограничен простор на ком живе.

Опис[уреди]

Томпсонове газеле су високе од 60 до 90 центиметара и теже од 13 до 22 килограма, с тим да су мужјаци крупнији од женки. Имају светло браон обојену длаку са белим доњим деловима стомака где се протеже препознатљива црна трака. Рогови код мужјака су дугачки и усмерени ка уназад. Бело обележје на стражњем делу се протеже испод репа. Због свог изгледа и обојености, понекад се меша са грантовом газелом. Иако неке грантове газеле имају црну траку са бочне стране тела, бели део на задњем делу се увек протеже изнад репа. Препознатљиво понашање томпсонових газела јесте њихов скок, који служи да одврате и уплаше непријатеље, као и да покажу своју величину и снагу. Често се сакупљају са осталим копитарима или папкарима, као на пример са гнуовима и зебрама, са којима живе у крдима мигрирајући у потрази за храном.

Друштвени живот[уреди]

Мужјаци су територијални током свог одраслог периода, не пре 2-3 године живота. Пре него што почну да заузимају територије, млади мужјаци време проводе у такозваним „нежењенским групама“ који су део крда. Женке се придружују другим женкама оснивајући своје групе када се селе кроз мужјакове територије.

Размножавање и старост[уреди]

Томпсонове газеле на свет доносе по једно младунче након 5 до 6 месеци трудноће. Необично за друге папкаре, ове газеле могу да рађају и двапут годишње, радије него само једном. Млади леже сакривени у трави прве три недеље, када их мајке доје периодично.

У дивљини, томпсонове газеле доживе старост од 10 до 13 година, иако су главна мета грабљиваца попут већине афричких мачака, хијена и павијана. Гепарди развијају веће брзине од њих, иако су газеле издржљивије на дужим стазама и способне су да скрећу брже од ових месоједа. Половину свих ланади ће убити грабљивци пре него што достигну зрело доба.

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]