Уметност Словеније

С Википедије, слободне енциклопедије
Otroci družine Buchl (Деца породице Буцхлер) словеначког сликара Ђузепеа Томинца

Уметност Словеније односи се на све облике визуелне уметности у Словенији или повезане са њом, пре и после независности земље од Југославије 1991. године. Уметност у Словенији обликовали су велики број словеначких сликара, вајара, архитеката, фотографа, графика, стрипова, илустрација и концептуалних уметника. Најзначајније институције које излажу дела словеначких ликовних уметника су Народна галерија Словеније и Музеј модерне уметности у Љубљани.

Сликарство[уреди | уреди извор]

Портрет Луизе Песјак Михаела Строја

Историјски гледано, сликарство и вајарство у Словенији су крајем 18. и 19. века обележили неокласицизам (Матевж Лангус), бидермајер (Ђузепе Томинц) и романтизам ( Михаел Строј). Прву уметничку изложбу у Словенији приредила је крајем 19. века Ивана Кобилца, која је деловала у реалистичкој традицији. Импресионистички уметници су сликари Матеј Стернен, Матија Јама, Рихард Јакопич, Иван Грохар чији је Сејач (словенски: Сејалец) приказан на словеначким кованицама евра од 0,05 евра, и вајар Франц Бернекер, који је увео импресионизам у Словенију. Међу сликарима епресионистима су Вено Пилон и Тоне Краљ чија је сликовница, тринаест пута прештампана, данас најпрепознатљивија слика народног хероја Мартина Крпана.[1]

Скулптура[уреди | уреди извор]

Обнова словеначке скулптуре почела је са радом Алојза Гангла (1859–1935) који је направио први јавни споменик истакнутом просветитељском личности Валентину Воднику и обезбедио Генија позоришта и друге статуе за зграду Словеначког народног опере и балета.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Модерну архитектуру у Словенији увео је Макс Фабијани, а средином рата Јоже Плечник и Иван Вурник.[2] У другој половини 20. века национални и универзални стил спојили су архитекте Едвард Равникар и Марко Мушич.

Фотографија[уреди | уреди извор]

Јанез Пухар (1814–1864) је 1841. изумео поступак за фотографисање на стаклу, који је 17. јуна 1852. у Паризу признала Француска академија за пољопривреду, занате и трговину. [3] Гојмир Антон Кос је био истакнути реалистички сликар и фотограф између Првог и Другог светског рата.

Први фотограф из Словеније чији рад је објавио часопис National Geographic је Арне Ходалич.[4]

Графика[уреди | уреди извор]

Југословенска марка коју је дизајнирао Божидар Јакац

Током Другог светског рата бројне графике ствара Божидар Јакац, који је помогао оснивање послератне Академије визуелних уметности у Љубљани.

Стрип[уреди | уреди извор]

Милко Бамбич је познат по првом словеначком стрипу Мали црнац Бу-ци-бу,[5] алегорији на Мусолинијеву каријеру[5] и као творац Три срца бренда, који и данас користи Раденска. После Другог светског рата стрипови које је нацртао Мики Мустер стекли су популарност у Словенији.

Илустрација[уреди | уреди извор]

Хинко Смрекар је 1917. године илустровао знамениту књигу Мартина Крпана Франа Левстика о словеначком народном јунаку. Међу илустраторкама књига за децу су и многе жене илустраторке, као што су Марленка Ступица, Марија Луција Ступица, Анчка Гошник Годец, Марјанца Јемец Божич и Јелка Рајхман.

На техничким и научним илустрацијама које је направио Божо Кос и објављене у словеначким дечјим часописима, попут Цицибана, образоване су многе генерације деце.

Недавно су илустрације Лиле Прап постале популарне у Јапану где су се дечји цртани филмови засновани на њеним илустрацијама приказивали на телевизији.

Концептуална уметност[уреди | уреди извор]

У Словенији је формирано неколико група концептуалне визуелне уметности, попут ОХО, Групу 69 и ИРВИН. Данас је словеначка визуелна уметност разнолика, заснована на ранијој традицији, одражава утицај суседних народа и преплетена је са модерним европским покретима.[6]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Posta Slovenije d.o.o. : Stamp Land : Philately : Stamps : 2002 Stamps”. Архивирано из оригинала 2004-07-23. г. Приступљено 2012-10-23. 
  2. ^ Štravs, Smilja (8. 4. 2011). „Vurnikova hiša na Miklošičevi: najlepša hiša v Ljubljani” [Vurnik House at Miklosich Street: The Most Beautiful House in Ljubljana]. Delo.si (на језику: Slovenian). Delo, d. d. ISSN 1854-6544. 
  3. ^ „Life and work of Janez Puhar | (accessed December 13, 2009)”. 
  4. ^ Slovenia River Excavation Архивирано на сајту Wayback Machine (20. септембар 2008), National Geographic, January 2007.
  5. ^ а б „Slovenia's comic scene looks backward in time...”. Wieninternational.at. Vienna: Compress VerlagsgesmbH & Co KG. 8. 10. 2011. Архивирано из оригинала 23. 2. 2013. г. 
  6. ^ „Razstava UZNLB v Bruslju - NLB”. Nlb.si. Архивирано из оригинала 2009-04-28. г. Приступљено 2012-06-02.