Пређи на садржај

Фазно-контрастни микроскоп

С Википедије, слободне енциклопедије
Фазно-контрастни микроскоп
УпотребаПосматрање ћелијске структуре без потребе за убијањем ћелија употребом контраста
Сродни деловиОптички микроскоп

Фазно-контрастни микроскоп припада оптичким микроскопима и примарно се користи за једноставну микроскопију хистолошких лопатица дебљине 5-20 микрона, које се режу микротомом. Пошто се ћелија састоји од 70% воде, ћелијске органеле и структуре су транспарентне и слабо апсорбују светлост. Да би се повећао контраст, користи се фазно-контрастни микроскоп. Његова предност лежи у чињеници да ћелијске структуре не морају бити обојене.

Структуре се разликују само по оптичкој густини и индексу преламања у ћелији. Фазно-контрастни микроскоп повећава фазни помак таласних дужина светлосних снопа који путују кроз различите ћелијске структуре, што омогућава бољи контраст и могућност диференцијације структура. Наше око не детектује фазне помаке светлосних таласа, већ детектује промене у амплитудама таласа. Ове амплитуде се значајно мењају са додатком фазних помака, који се опажа као контраст у контрасту. Са овим микроскопом видећемо оптички гушће структуре тамније од других.

За откриће овог микроскопа, почетком 1930их година[1], који омогућава истраживање ћелијске структуре без потребе за убијањем ћелија употребом контраста, холандски физичар Фриц Зернике добио је Нобелову награду за физику 1953. године.[2]

Принцип рада[уреди | уреди извор]

Принцип рада микроскопије тамног поља и фазног контраста

У оптичкој оси микроскопа постоје директни и дифрактивни зраци. Директни зраци су зраци које пролазе кроз водени медијум, а дифузори су они који продиру у оптички густ медијум (то могу бити органеле и структуре). Продужећи зраци у светлосном микроскопу заостају за λ/4. Међутим, желимо још већи помак фазе, који би омогућио већу амплитуду светлосних таласа, што би нам омогућило бољи контраст. У ту сврху, фазно-контрастни микроскоп има два додатна дела:

  • Кондензатор округлог осцилатора
  • Фазни цреп (стаклена плочица смештена између сочива и окулара и има прстенасти утор)

Кружни отвор кондензатора оставља само светлост која осветљава препарат. Фазна плоча дозвољава директним гредама да путују преко прореза за фазну плочу, а дисконтинуирани зраци који падају директно иза λ/4 падају на дебљи део фазе плоче, што додатно појачава кашњење снопа за λ/4. Укупни померај фазе је, дакле, λ/2, где се амплитуда таласа сабира са интерференцијом у жаришној равни окулара, и видимо да су оптички гушћи преграде ћелије тамније од осталих.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Зернике, Ф. (1955). „How I Discovered Phase Contrast”. Science. 121 (3141): 345—349. Bibcode:1955Sci...121..345Z. PMID 13237991. doi:10.1126/science.121.3141.345.  (језик: енглески)
  2. ^ „The Nobel Prize in Physics 1953, Nobel Media AB”. www.nobelprize.org. Приступљено 26. 12. 2018.  (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]