Фра Анђелико

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фра Анђелико
Датум рођења 1387.
Датум смрти 1455.

Фра Анђелико (итал. Fra Angelico) или Гвидо ди Пјетро да Муђело (итал. Guido di Pietro da Mugello), рођен 1387. у околини Фејзоле, умро 1455. у Риму, италијански је сликар ренесансе. Сем слика ствара и фреске и минијатуре.

Сликарство учи у Фиренци где се у 15. веку развила снажна сликарска школа чије је темеље поставио Ђото ди Бондоне. Са око 20 година ступа у доминикански манастир у родној Фијезоли и добија име Giovanni da Fiesole. Један од првих историчара италијанске уметности Ђорђо Визари сматра да се Анђелико школовао за минијатуристу.

Године 1438. Фра Анђелико почиње да ради у манастиру Светог Марка у Фиренци. У току следећих 12 година фрескама осликава 40 манастирских ћелија. Ове фреске су представљале рођење, смрт и васрснуће Исуса Христа.

Године 1445, на молбу папе Фра Анђелико долази у Рим и две године касније почиње са радом на капели Николаја V у Ватикану и на катедри у Орвиету. Године 1450. напушта Рим и враћа се у Фејзолу. Ипак после 4 године опет одлази у Рим на молбу папе и тамо умире.

Папа Јован Павле II га је бенификовао и прогласио за заштитника уметника, посебно сликара.

Галерија слика[уреди]

Литература[уреди]

  • Галерија европских мајстора - Лазар Трифуновић; Београд 1965.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]