Фра Анђелико

С Википедије, слободне енциклопедије
Фра Анђелико
Лични подаци
Датум рођења1400
Место рођењаVicchio, Фирентинска република
Датум смрти27. фебруар 1455.(1455-02-27) (67/68 год.)
Место смртиРим, Папска држава

Фра Анђелико (итал. Fra Angelico) или Гвидо ди Пјетро да Муђело (итал. Guido di Pietro da Mugello; околина Фејзоле, 1387Рим, 1455) био је италијанские сликар ренесансе. Сем слика стварао је и фреске и минијатуре.

Биографија[уреди | уреди извор]

Сликарство учи у Фиренци где се у 15. веку развила снажна сликарска школа чије је темеље поставио Ђото ди Бондоне. Са око 20 година ступа у доминикански манастир у родној Фијезоли и добија име Giovanni da Fiesole. Један од првих историчара италијанске уметности Ђорђо Визари сматра да се Анђелико школовао за минијатуристу.

Године 1438. Фра Анђелико почиње да ради у манастиру Светог Марка у Фиренци. У току следећих 12 година фрескама осликава 40 манастирских ћелија. Ове фреске су представљале рођење, смрт и васрснуће Исуса Христа.

Године 1445, на молбу папе Фра Анђелико долази у Рим и две године касније почиње са радом на капели Николаја V у Ватикану и на катедри у Орвиету. Године 1450. напушта Рим и враћа се у Фејзолу. Ипак после 4 године опет одлази у Рим на молбу папе и тамо умире.

Папа Јован Павле II га је бенификовао и прогласио за заштитника уметника, посебно сликара.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Галерија европских мајстора - Лазар Трифуновић; Београд 1965.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]