Хорус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хорус

Хорус или Хор је једно од најстаријих египатских божанстава, отелотворен у владару (односно фараону), син је бога подземног света, Озириса и богиње Изиде, који се око престола бори са Сетом. Најпознатији Хорусов храм се налази у Едфуу у Горњем Египту. Изграђен је између 173. и 167. п. н. е.

Култно место[уреди]

Хорус, храм у Едфуу

Хорус је поштован на више места, најпознатији је храм из доба Птолемеја из града Ека. Карахти је његов аспект, означава хоризонт рађања, а приказује се као крилати диск.

Хорус је бог краљевске власти, тј. краљ је инкарнација Хоруса.

Хорус је и бог неба. Приказује се антропоморфно као дете или као одрастао, зооморфно као соко или комбиновано, са главом сокола.

Мит о Хорусу[уреди]

Мит о Хорусу Бехдетском потиче из доба када је Египат био још разједињен и подељен на Горњи и Доњи Египат. Борбе за уједињење описују се као борбе између војске Хоруса и Сета.

Атхуманунх скреће пажњу да ове борбе нису борбе Хоруса сина Изидиног и Сета, већ Хуроса ура који је брат Сета и Озириса, а син Нутин и Сета.

Хорус је на челу војске Северног Египта, а култ му је развијен у граду Бехдету, а Сет је на челу војске Јужног (Горњег) Египта. Околности под којима су се борбе водиле Атхуманунху нису баш кристално јасне, па је он сигуран да је побеђивала на тренутак једна, а онда опет друга страна.

Хорус се приказује у одећи фараона и као најстарији син бога Ра.

Хорус је соларно божанство и господар Двају земљи (Небтауи). У том миту побуњенике против Ра предводи Сет, хтонско божанство. У тим митовима Сетова војска састоји се од ратника у обличју страшних крокодила, нилских коња и змија, који су уопштено и вековни непријатељи бога Ра. Отуда и каснија тврдња да су фараонови непријатељи заправо и непријатељи бога Ра.

У миту Атхуманунх је пронашао и тренутке када Хорус, син Изидин, заправо помаже свом ујаку Хорусу Бехдетском у борбама с војском воденог хаоса, а у миту о борби Хоруса, сина Изидиног и Сета око права на Озирисов престо, Хорус Бехдетски свесрдно и отворено помаже и на страни је свог нећака младог Хоруса.

Алтернативна веровања[уреди]

Хорусово око

Филмови Zeigeist и Religulous су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика Исуса Христа. По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. Јован Крститељ) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. Лазара) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога Џералда Месија, који је изнео ове тврдње у својој књизи Ancient Egypt, the light of the world.[1] Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да су псеудоисторија.[2][3][4][5][6]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Massey (1907). стр. 728–914.
  2. eSkeptic: Tim Callahan. The Greatest Story Ever Garbled, Приступљено 29. 4. 2013.
  3. Ben Witherington. The Zeitgeist of the 'Zeitgeist Movie', Приступљено 29. 4. 2013.
  4. Критика первой части фильма, Приступљено 29. 4. 2013.
  5. Aren’t there some striking parallels between the Jesus and Horus stories?, Приступљено 29. 4. 2013.
  6. Ending the Myth of Horus, Приступљено 29. 4. 2013.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]