Номад

С Википедије, слободне енциклопедије
Пастирски номади кампују у близини Намцоа, 2005. године; на Тибету, номади чине око 40% етнички тибетанског становништва[1]

Номад (грч. νομάς, nomas; мн. грч. νομάδες, nomades — луталица пашњацима; пастирско племе) члан је заједнице људи који живе на различитим локацијама, мигрирају из једног места у друго. Номади се на разне начине вежу са својом околином, па могу да се разликују ловци-сакупљачи, пастирски номади (који поседују стоку) или „модерни” перипатетички номади. Године 1995, процењено је да постоји 30—40 милиона номада на свету.[2]

Номадски лов и сакупљање, укључујући сезонски доступне дивље биљке и игре, вероватно је најстарији метод људског преживљавања. Пастири себи одгајају стада те их користе за лични превоз и/или превозе њима своје потрепштине, при чему најчешће напуштају један пашњак пре него што исти постане преискоришћен (да би се могао опоравити).

Номадизам је такође и начин живота прилагођен неплодним регионима као што су степе, тундре или пустиње (било ледене или пешчане), где је мобилност најефикаснија стратегија за експлоатацију оскудних извора. На пример, многе групе у тундрама су пастири који у својим стадима чувају ирвасе и полуномадска су врста, а углавном траже храну за своју стоку. Ови номади неретко примењују и високе технологије као што је соларна фотоволтаика, како би смањили своју зависност од дизелских горива.[3]

Често се као „номадско” описује и различито луталачко становништво које имигрира у углавном густо насељена подручја у којима се не живи од природних ресурса, где нуде своје услуге (занатство, трговина и сл.) резидентској популацији. Ове групе су познате као „перипатетички номади”,[4][5] а један од повезаних примера су Роми — европски номади.

Номадизам као номадски (луталачки) начин живота код појединца у психологији означава појаву патолошког нагона за променом места живота и лутањем. У појединим ситуацијама, овакве појаве могу представљати озбиљан социјални проблем,[6] а познати су и ретки случајеви богатих који напусте све што имају како би лутали светом (нпр. возовима) јер их то испуњава од материјалнога.

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Фигуративна употреба термина:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „In pictures: Tibetan nomads”. BBC News.
  2. ^ „Nomads: At the Crossroads – The Facts”. New Internationalist (266). 5. април 1995. 
  3. ^ Obydenkova, Svetlana V.; Pearce, Joshua M. (2016). „Technical viability of mobile solar photovoltaic systems for indigenous nomadic communities in northern latitudes” (PDF). Renewable Energy. 89: 253—267. S2CID 110090767. doi:10.1016/j.renene.2015.12.036. .
  4. ^ Teichmann, Michael. „ROMBASE: Didactically edited information on Roma” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 21. 04. 2014. г. Приступљено 21. 07. 2016. 
  5. ^ Rao, Aparna (1987). The concept of peripatetics: An introduction. Cologne: Bohlau Verlag. стр. 1—32. 
  6. ^ Видановић, Иван (2006). Речник социјалног рада.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]