Црква Свете Тројице у Сремчици

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Тројице у Сремчици
Svete Trojice Sremcica.jpg
Основни подаци
Оснивање1994. године
Место Београд
 Србија

Црква Свете Тројице у Сремчици је православна црква која се налази у насељу Сремчица у градској општини Чукарица. Црквена слава су Духови.[1] Архитекта који је пројектовао цркву и њене објекате је Љубица Бошњак.

У дворишту цркве налази се и парохијски дом и капела за паљење свећа. Око цркве се налази пространа порта у којој су дечија игралишта, а у тој порти насеље Сремчица прославља своју славу. Црква припада београдско-карловачкој архиепископији.[2]

Тројице или Духови[уреди | уреди извор]

Духови, тројице, тројчиндан или педесетница (грч. πεντηκοστή pentekostē - педесети дан) хришћански је празник којим се прославља силазак светог Духа на апостоле у Јерусалиму, 50 дана након Христовог Васкрсења. Назив Духови је дословце преузето из старословенског, где је то датив једнине, а заправо се односи на Духа Светог који је један, а не на више духова како се то одомаћило у имену које овај празник носи.

Хронологија и историјат градње цркве[уреди | уреди извор]

Планови за изградњу цркве кренули су још 1990. године, када је основана нова парохија и црквена општина у Сремчици.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Слава храма у београдском насељу Сремчица (Радио „Свети гора“)”. Архивирано из оригинала на датум 19. 04. 2017. Приступљено 13. 03. 2017. 
  2. ^ „Архиепископија београдско-карловачка”. Архивирано из оригинала на датум 03. 01. 2020. Приступљено 13. 03. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]