Црква Светог Ђорђа у Средској (Милачићи)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Ђорђа у Средској (Милачићи)
Црква Светог Ђорђа
Опште информације
МестоСредска
ОпштинаПризрен
Време настанка1530.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Ђорђа у Средској (Милачићи), у општини Призрен на Косову и Метохији, подигнута је око 1530. године, као породична капела и која је свакако најстарији и најзанимљивији споменик Средачке жупе. По предању ова црквица је задужбина српске породице Кабашовци (Радивојевићи) која ју је саградила након што је пребегла из села Свети Петар, данашњи Кабаш, у близини манастира Св. Петар Коришки.

Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква је грађевина једнобродне основе са споља једва заобљеном апсидом, полуобличасти свод и спољне димензије које незнатно прелазе дужину од 5 и ширину од 3 метра. Над главним, западним улазом, налази се плитка ниша са насликаним патроном храма. Црква је скромно зидана ломљеним каменом и бигром. Покривена је каменим плочама. Унутрашњост је украшена изразито високим квалитетом фресака. Непознати живописац није се обазирао на размере грађевине, већ је у првој зони испод сликаних аркада приказао монументалне и изванредно моделоване ликове светих врача и светих ратника, живописно одевене у племићку одежду. У малену нишу олтара сместио је Службу архијереја и попрсје Богородице са анђелима, а у нишу протезиса архиђакона Стефана.

Светао, прозрачан колорит и тежња ка декоративности доприносе да, од неколико датовања раније понуђених у стручној литератури, време око 1530. године сматрамо најприхватљивијим. Најзад, ваља додати да ове фреске привлаче пажњу и у погледу технологије сликања, будући да су рађене на блатном малтеру са крупном плевом.

У цркви је сачуван и свећњак који је, по предању, припадао манастиру св. Архађела код Призрена.

Сликарско-конзерваторски радови, започети с јесени 1998. године, остали су незавршени.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.