Штребери

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Штребери
BigBangTheoryTitleCard.png
Штребери
Ориг. назив The Big Bang Theory
Жанр драма, хумор
Формат ТВ комедија
Сценарио Чак Лори
Бил Прејди
Режија Марк Сендрауски
Улоге Џони Галеки
Џим Парсонс
Кејли Квоко
Сајмон Хелберг
Кунал Најер
Земља  САД
Локација Пасадена
Језик енглески
Број сезона 9
Број епизода 207
Време трајања 18-20 минута
Продукција
Извршни продуцент Чак Лори
Бил Прејди
Стивен Моларо
Продуцент Феј Ошима
Продукција Chuck Lorre Productions
Warner Bros. Television
Емитовање
Прво
приказано на

CBS
Премијерно
приказивање

24. септембар 2007. — још траје
Емитовање у Србији
Емитер Телевизија Б92
Премијерно
приказивање

14. новембар 2011. — још траје
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Штребери (енгл. The Big Bang Theory) америчка је хумористичка серија која се од 24. септембра 2007. приказује на каналу CBS.[1][2]

У Србији је од 2011. до 2014. на телевизији Б92 приказано шест сезона.[3]

Увод у серију[уреди]

Сценографија са снимања серије

Леонард и Шелдон знају све о квантној физици, али се тешко сналазе у решавању најједноставнијих свакодневних проблема. Обојица су бриљантни физичари који разумеју како функсионише космос, али се слабо сналазе у комуникацији са другима, поготово девојкама. Све се мења када су у стан прекопута њиховог досели Пени. Шелдон се и даље сдружи са својим дисфункционалним пријатељима Воловицем и Кутрапалијем, али Ленард у Пени види прилику за романсом.

Ликови[уреди]

  • Леонард Хофстадер (Џони Галеки) - Леонард је експериментални физичар чији коефицијент интелигенције достиже 173, а који је докторирао са 24 године. Он је централни лик серије који свој стан дели са колегом и пријатељем Шелдоном Купером. Током прве три сезоне сценаристи су се поигравали са романсом између њега и сусеткиње Пени; њихове нерешене сексуалне тензије главна су окосница комплетне серије, а у једном тренутку налазили су се у краткој, интимној вези.
  • Шелдон Купер (Џим Парсонс) - Шелдон долази из источног Тексаса, дете геније који је са 11 година (након петог разреда основне школе) започео студирање. Власник је два доктората, а коефицијент интелигенције му је застрашујућих 187. Шелдон је теоријски физичар чији се рад фокусира на теорију струна. Упркос својој интелигенцији, Шелдон има великих проблема са разумевањем ироније, сарказма и хумора уопштено. Управо ове карактеристике главни су извор хумора његовог лика, али и централна радња већине досадашњих епозода. Шелдон дели стан са колегом и пријатељем Леонардом Хофстадтером, а посебно је занимљив његов однос са Пени.
  • Пени (Кејли Квоко) - атрактивна плавуша, рођена и одрасла у држави Небраска, која живи у стану одмах преко пута Шелдона и Леонарда. Иако за живот зарађује као конобарица, Пени има глумачке аспирације па готово константно иде на аудиције које су се за сада показале неуспешним.
  • Хауард Воловиц (Сајмон Хелберг) - је ваздухопловни инжењер, Јеврејин који живи са мајком (коју у серији никад не видимо, већ само чујемо). За разлику од својих пријатеља и колега, Хауард нема докторат, али тај недостатак брани теоријом да ствари које он дизајнира стварно постоје и лансирају се у свемир док се његови пријатељи баве искључиво теоријским радом. Ипак, његово највеће обележије представља невероватно неуспешно набацивање девојкама (од којих се и сама Пени понекад згражава). У каснијим епизодама се виђа и вери са Бернадет Ростенковски.
  • Раџеш Кутрапали (Кунал Најер) - пореклом из Њу Делхија (држава Индија), ради као астрофизичар. Међу женама изразито је срамежљив што доводи до његове немогућности комуникације са истима осим ако није под утицајем алкохола (или мисли да је под утицајем алкохола). Упркос томе, а за разлику од свог најбољег пријатеља Хауарда, Раџеш је до сада имао пуно више среће са девојкама. Његове родитеље, Др и гђу В. М. Кутрапали, видимо само преко веб камере у одређеним епизодама.

Улоге[уреди]

Глумци из серије на Комикону 2008.
Глумац Улога
Џон Галеки Леонард Хофстадер
Џим Парсонс Шелдон Купер
Кејли Квоко Пени
Сајмон Хелберг Хауард Воловиц
Кунал Најер Раџеш Кутрапали
Сара Гилберт Лесли Винкл
Мелиса Рауш Бернадет Ростенкауски
Мајим Бјалик Ејми Фара Фаулер

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]