Branko Pešić (arhitekta)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Branko Pešić
Датум рођења1921.
Датум смрти2006.

Branko Pešić (Zemun, 1921 — Linjano, 2006), bio je arhitekta i profesor na fakultetu kao i projektant mnogih velikih objekata u Beogradu i u svetu.

Tehnički fakultet u Beogradu — arhitektonski odsek upisao je 1939, no usled ratnog prekida studija diplomirao je 1947. godine. U periodu 19471951. radio je kao projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda.

Godine 1951. izabran za asistenta na Građevinskom fakultetu u Beogradu gde, do penzionisanja 1986, radi u svojstvu predavača, zatim profesora na predmetu Zgradarstvo. Bio i honorarni asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Isti predmet, predavao je više godina i na fakultetima u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Podgorici. Autor je udžbenika za predmet Zgradarstvo, kao i većeg broja objavljenih knjiga i stručnih radova.

Od njegovih 117 realizovanih projekata najznačajniji su: jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima (među kojima su najveći u Njujorku, Lozani, Moskvi, Parizu, Diseldorfu i Pekingu); projekti više zgrada u Beogradu, među kojima je najznačajnija palata „Beograd“ („Beograđanka“). Vršio je i nadzor nad realizacijom svojih projekata. Učestvovao na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada.

Bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija, učesnik izložbi („Majske izložbe“ ULUPUDS-a, samostalna „Izložbe o izložbama“ 1980. godine u Beogradu na kojoj je izlagao svoj projektantski opus. Bio je i predsednik sekcije arhitekture Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) 14 godina, ULUPUDS-a (19761980.), zatim predsednik Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije (19811982.), predsednik Saveta redakcija časopisa „Savremeni materijali“ i „Arhitektura i urbanizam“.

Autor je projekta za nastavak gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu po kojem je i izveden 2004. godine. Glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama od 1984. do 1996. godine. Projektovao 27 crkvenih objekata, među kojima se ističu: crkve u Priboju na Limu, Batajnici, i Zemun-polju, kapela-zadužbina porodice Nikolaja Velimirovića u Lelićima, Crkva Svete Petke na Čukarici u Beogradu. Za svoj rad dobio je više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju. Odlikovan je sa dve Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda i to „za desetgodišnje sagorevanje na projektovanju i vršenju nadzora izgradnje Spomen-hrama Svetog Save“ i ordenom Belog Orla Prvog Reda (posthumno 2006).