Бранко Пешић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
БРАНКО ПЕШИЋ
Stevan Kragujevic, Branko Pesic, 15, januar 1985.JPG
Бранко Пешић
Датум рођења(1922-10-01)1. октобар 1922.
Место рођењаЗемун
 Краљевина СХС
Датум смрти4. фебруар 1986.(1986-02-04) (63 год.)
Место смртиЗемун,  СР Србија
 СФР Југославија
Професијадруштвено-политички радник
Члан КПЈ од1942.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Председник Скупштине
града Београда
Период19641974.
ПретходникМилијан Неоричић
НаследникЖиворад Ковачевић
Одликовања
Орден јунака социјалистичког рада
Партизанска споменица 1941.

Бранко Пешић (Земун, 1. октобар 1922Земун, 4. фебруар 1986), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник Социјалистичке Републике Србије и јунак социјалистичког рада. У периоду од 1964. до 1974. године обављао је функцију председника Скупштине града Београда.

Биографија[уреди]

Рођен је 1. октобра 1922. године у Земуну, где је завршио основну школу и гимназију. Потом је студирао право на Београдском универзитету. Још као ученик земунске гимназије, приступио је омладинском револуционарном покрету и постао члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ).

После Априлског рата и окупације Краљевине Југославије, 1941. године, напустио је студије и приступио Народноослободилачком покрету. Најпре је политички деловао у окупираном Земуну и његовој околини, где је учествовао у припреми и организацији саботажа и диверзија против окупатора. Касније је отишао у партизане, па је са војвођанским бригадама прешао у Босну. У Народноослободилачком рату налазио се на дужностима политичког комесара батаљона, команде места и команде војног подручја. У чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ) примљен је 1942. године.

После ослобођења Југославије, завршио је Вишу политичку школу „Ђуро Ђаковић” и налазио се на разним друштвено-политичким дужностима. Био је члан и секретар Месног комитета КП Србије у Земуну, секретар Месног комитета СКОЈ-а у Земуну и МК СКОЈ-а за град Београд, члан и секретар Градског комитета Савеза комуниста Србије и председник Градског одбора ССРН у Београду.

Члан Бироа Централног комитета Народне омладине Србије, председник Скупштине општине Земун (19551958), инструктор у Централном комитету Савеза комуниста Србије, секретар за робни промет у Извршном већу Социјалистичке Републике Србије, председник Скупштине града Београд (1964—1974) и потпредседник Председништва СР Србије.

За народног посланика Републичке скупштине СР Србије и Савезне скупштине СФРЈ, биран је у више мандата. За члана Централног комитета Савеза комуниста Србије биран је на Четвртом и Петом конгресу СКС.

Преминуо је 4. фебруара 1986. године у Земуну и сахрањен је у породичној гробници на Земунском гробљу.

Био је један од најпопуларнијих градоначелника Београда, а у време његовог мандата изграђени су многи важни капитални објекти: Мостарска петља, мост „Газела“, Теразијски тунел, Београђанка и други. У време Пешићевог мандата усвојен је и амбициозни план спуштања Београда на реке (Београд на Сави), изградње Београдског железничког чвора и Београдског метроа. Данас једна од улица у Земуну, у непосредној близини његове породичне куће, носи његово име.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима је Орден јунака социјалистичког рада.

Фотогалерија[уреди]

Литература[уреди]

  • Југословенски савременици: ко је ко у Југославији. „Хронометар“, Београд 1970. година.

Спољашње везе[уреди]