Divlja svinja

С Википедије, слободне енциклопедије
Za druge upotrebe, pogledajte Svinja (višeznačna odrednica).

Divlja svinja
Wildschwein, Nähe Pulverstampftor (cropped).jpg
Mužjak srednjoevropske svinje
(S. s. scrofa)
Naučna klasifikacija edit
Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Suidae
Rod: Sus
Vrsta:
S. scrofa
Binomno ime
Sus scrofa
Sus scrofa range map.jpg
Areal divlje svinje.[1]
Sinonimi
Sinonimi vrste[2]
 • andamanensis
  Blyth, 1858
 • babi
  Miller, 1906
 • enganus
  Lyon, 1916
 • floresianus
  Jentink, 1905
 • natunensis
  Miller, 1901
 • nicobaricus
  Miller, 1902

Divlja svinja (lat. Sus scrofa), takođe poznata i kao evroazijska divlja svinja, je vrsta iz roda svinja (Sus). Divlje svinje su bliski rođaci domaćih svinja (Sus scrofa domestica), a žive u čoporima, uglavnom oko vlažnih šuma. To je krupna divljač koja je često plen lovaca zbog svoje brojnosti. Za tu brojnost je zaslužan veliki broj mladih u leglu i nedostatak prirodnih neprijatelja.

Iako po prirodi nisu agresivne, divlje svinje mogu biti opasne jer imaju velike kljove i jako su brze.[3]

Fizičke osobine[уреди | уреди извор]

Masa im varira u zavisnosti od godišnjih doba i klime u kojoj žive. Dok se u nekim područjima masa kreće između 75 i 115 kg kod mužjaka a kod ženki oko 75 kg, u vlažnijim i hladnijim područjima mužjaci budu teški i 175, pa i preko 200 kg, a ženke i do 140 kg[4]. Odrasli primerci divljih svinja mogu biti visoki od 90 do 100 cm, a dugački od 120 do 160 cm.

Očnjaci su im tako postavljeni u vilici da se donji, sekači, uvek preklapaju sa gornjim, brusačima, i na taj način se oštre.

Divlja svinja ima boju krzna smeđe boje, tako da se uklapa u okolinu. Mladi, kada se oprase, imaju karakteristične uzdužne pruge koje im ostaju do drugog meseca.

Osobine[уреди | уреди извор]

Osobine divljih svinja: izuzetno brzo trče i dobri su plivači[3]. Uglavnom se zadržavaju po obodima šuma gde postoje vodotoci. Vole da se kaljuže i na taj način se osvežavaju i rešavaju kožnih parazita. Za odmor koriste brlog, ali pre nego što legnu u njega prvo neko vreme sede. Način pridizanja je takav da prvo sednu osmatrajući okolinu, pa tek zatim ustaju.

Za starije je karakteristično da žive usamljeničkim životom i čoporu se priključuju samo u vreme parenja. Mladi veprovi se često nalaze u blizini čopora, ali nikada kao njegov deo. Kada se posmatra kretanje krda, uoči se da se na čelu kreće najstarija krmača.

Po načinu ishrane spadaju u svaštojede, što znači da će pored hrane biljnog porekla pojesti životinje koje uspeju uhvatiti, pa će čak jesti i strvine[5].

Razmnožavanje[уреди | уреди извор]

Prasići divlje svinje sisaju

Ženke postaju polno zrele sa 10 meseci, a mužjaci koji mesec kasnije. Međutim, ne pare se pre navršenih 18 meseci, osim ako nije došlo do poremećaja prirodne ravnoteže. Period teranja divlje svinje se odvija od polovine novembra do početka februara. U tom periodu može da dođe do borbi među mužjacima, jer glavna ženka obeleži teritoriju na više mesta i to je znak da će sve ženke iz čopora biti u teranju za dve nedelje. Posle borbi sa drugim mužjacima, najjači vepar ostaje sa čoporom oko mesec dana i za to vreme upari sve ženke iz čopora. Posle tog perioda se vraća usamljeničkom životu.

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б Oliver, W. & Leus, K. (2008). Sus scrofa. Црвена листа угрожених врста IUCN. IUCN. 2008: e.T41775A10559847. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T41775A10559847.enСлободан приступ.  Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
 2. ^ Wozencraft, W.C. (2005). „Order Carnivora”. Ур.: Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd изд.). Johns Hopkins University Press. стр. 532—628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
 3. ^ а б Enciklopedija „Britanika“
 4. ^ feral.org.au: divlje svinje Архивирано на сајту Wayback Machine (4. јул 2008) (језик: енглески)
 5. ^ AnimalControl.com.au: divlje svinje

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]