Dorcadion scopolii

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Dorcadion scopolii
Pedestredorcadion scopoli.jpg
Dorcadion scopolii
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
D. scopolii
Биномијално име
Dorcadion scopolii
(Herbst, 1784)
Синоними

Dorcadion scopolii је врста стрижибубе[1] (Cerambycidae) из потпородице Lamiinae.

Опис[уреди]

Dorcadion scopolii

Мужијак је дуго-овалан, црн. Понекад су ноге и пипци тамноцрвени. Глава, превинуте стране вратног штита, доња страна тела и ноге покривени су беличастом пубесценцијом. Са сваке стране једна троугласта пега на горњем делу чела и на темену, обострано од уске беле средишње пруге вратног штита по једна широка уздужна врпца и покриље су црно торментирани. Теме има уску средишњу белу уздужну пругу. Стране површине вратног штита су фино сиво пубесцентиране. Штитић је (осим у средини) бело торментиран. Покриље има бело торментирану широку латералну, мало широку хумералну, такву дорзалну, те врло уску сутуралну врпцу, или су дорзална и хумерална врпца белкастожуто томентиране. Дорзална врпца може бити страга спојена са хумералном врпцом или је од ње одвојена. Понекад је хумеродорзални интервал највећим делом сламастожуто томентиран. Пипци су много краћи од тела. Глава и вратни штит имају врло густу и фину пунктуру. Вратни штит је више од два пута шири него дужи, са уском и слабо означеном средишњом уздужном депресијом и чуњастим бочним квргама. Покриље је дуго, умерено заобљено, са стране лако проширено; има тупо хумерално ребро и густу и врло фину пунктуру, која је пубесцентирана.

Женке показују уобичајене сексуалне диференције. Хумерално ребро је јаче издигнуто. Понекад је основни томент покриља светлији — црвеносмеђ до жутосмеђ, а покрај сутуралне пруге може се појавити низ тамносмеђих пега.

Распрострањење[уреди]

Врста настањује источни део Аустрије, Моравску Словачку, Мађарску, Бугарску, континенталини део Хрватске, Словенију и Србију.

Референце[уреди]

  1. ^ „Cerambycidae”. BioRaS. 

Литература[уреди]

  • Mikšić, R.; Korpič, M. (1985), CERAMBYCIDAE JUGOSLAVIJE

Спољашње везе[уреди]