Edgar Dega

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Edgar Dega
Edgar Germain Hilaire Degas 061.jpg
Edgar Dega - autoportret
Датум рођења 1834.
Датум смрти 1917.

Edgar Dega, rođen kao Iler Žermen Edgar de Ga(franc. Hilaire-Germain-Edgar de Gas; * 19. jul 1834. Pariz -† 27. septembar 1917. Pariz) je bio francuski slikar, grafičar i vajar. Smatra se jednim od istaknutih predstavnika francuskog impresionizma, iako sam sebe nikada nije uvrštavao u impresionistički pokret. Zaokupljen urbanim prizorima, balerinama, prizorima sa trka konja, Dega ne raskida nikada u potpunosti sa majstorima realizma, kao što su Engr i Delakroa, stvara većinu svojih dela u ateljeu, ali i pored toga većina istoričara umetnosti se slaže da je njegovo mesto u okviru impresionizma.

Život i delo[уреди]

Dega je bio sin bankara italijanskog porekla i Kreolke iz Nju Orleansa (SAD), koja je umrla kada je Edgar imao 13 godina.1853. godine počeo je studije prava, ali se 1855. godine prijavio na Akademiju lepih umetnosti. Zatim Dega putuje u Rim. 1866. godine se vraća iz Rima u Pariz obogaćen iskustvima koje je sakupio. U početku je slikao istorijske teme i portrete po ugledu na Engrea, a za razliku od Engra - samo portrete svojih prijatelja, samo u ulju a 70- tih godina je zavoleo i počeo da slika u pastelu i temperi. Pod uticajem italijanskog slikarstva, zabavljen uglavnom koloritom i koloritnom stranom pojave slikao je pored portreta i aktova pojave iz svakodnevnog života i uglavnom scene iz pozorišta - balerine i konjičkih trka. Zahvatao je u svojim slikama sa izraženom skraćenicom i lepršavim pokretom trenutna raspoloženja a njegovo duboko osećanje karaktera ljudi daje težinu čak i naizgled slučajnim prizorima. I kada je prišao inpresionizmu on nije napustio svoju sklonost ka crtanju i crtežu i njegova najlepša dela su nastala u tehnici pastela.

Godine 1865. izlaže u Salonu (službena izložba na Akademiji lepih umetnosti u Parizu) i njegovi su radovi bili oberučke prihvaćeni u svetu konvencionalne umetnosti. Poznat je po slikama balerina iz pozorišnoga života i konja iz konjskih trka i pre se zanimao za motive iz života negoli za mitološke teme. 1870. Izbio je Francusko-pruski rat u kome je učestvovao.1873. posećuje severnu Ameriku. 1886. godine učestvuje poslednji put na izložbi sa impresionistima. Od 1886. nalazi nove motive i aktivno slika. Dega je kroz rat otkrio svoje probleme sa vidom i očima što ga je jako zabrinjavalo i kako se nikada nije ženio poslednje godine je proveo skoro slep lutajući ulicama Pariza dok nije tu i umro 1917. godine.

Pred kraj života postavši skoro slep počeo je da izrađuje male figure svojih omiljenih motiva balerina i konja u vosku i glini. Jedna od njih "Balerina" nalazi su u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Izbor dela[уреди]

Akt u ležećem položaju (crtež)

Galerija[уреди]

Literatura[уреди]

 1. Istorija umetnosti H.W. Janson - Beograd 1982.
 2. PSN ,ČSAV- Praha 1962.
 3. Svet umenia, IKAR, Bratislava 2002.
 4. Spozname umenie R. Dickensova a M. Griffildova, B. Bystrica 2004.
 5. Dejiny umenia, Mladé letá Bratislava 2001.
 6. Svetové dejiny umenia, B.F. Groslier, Larusse, Praha 1996.
 7. Dejiny umenia, Michael V, Altpatov, Martin 1976.
 8. Umění, Hendrik Willem van Lon, Praha 1939.
 9. Tvorivosť, tvar a farba M.C. Prette a A. Capaldo, Martin 1976.
 10. Impresionizmus, Maurice Seillaz, Bratislava, 1956.
 11. Istorija slikarstva 11 francuskih autora - Beograd 1973.

Spoljašnje veze[уреди]