Jovan Popović (graditelj)

С Википедије, слободне енциклопедије
Jovan Popović
Jovan Popović
Lični podaci
Datum rođenja(1950-02-01)1. februar 1950.
Mesto rođenjaObrenovac, FNRJ
Datum smrti8. januar 2021.(2021-01-08) (70 god.)
Mesto smrtiSrbija
Umetnički rad
Poljemuzika, slikarstvo, graditeljstvo violina

Jovan Popović (Obrenovac, 19508. januar 2021) bio je srpski slikar i kompozitor, solista Radio Beograda i jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih graditelja violina.[1][2]

Zajedno sa suprugom Biljanom Popović se bavio i humanitarnim radom, tako da su poklonili preko 30 violina izrazito talentovanoj deci.

Sa suprugom je i osnivač udruženja građana „Savremeni Violinari” sa idejom da se, posebno mladi, muzičari kroz interaktivne radionice edukuju o procesu izrade violina kao i o osnovnim tehnikama održavanja instrumenata.

Njegove violine sviraju učenici i studenti na akademijama u Srbiji i u regionu, a takođe i mnogi muzičari u Evropi, između ostalog u Belgijskom Kraljevskom Orkestru kao i u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođen je 1. februara 1950. godine u Obrenovcu. Osnovnu i srednju školu je završio u Obrenovcu i Ubu posle čega je završio školovanje u internatu „29. novembar” u Subotici. Po služenju vojnog roka posvetio se svojoj ljubavi prema muzici i slikarstvu kao i onome po čemu će postati najpoznatiji - violini i graditeljstvu.

Graditeljstvom violina se bavio preko 50 godina. Zanat je učio kod ukrajinskog majstora Aleksa Šmigeljskog, koji je u to vreme bio asistent čuvenog italijanskog graditelja violina Morasija (Gio Batta Morassi). Izgradio je 218 violina od kojih je jednu zaveštao muzičkoj školi „Kosta Manojlović” u Zemunu. Svoju 19. violinu je, usled nedostatka alata, izgradio koristeći naoštrenu kašiku umesto dleta i smatrao ju je svojim remek delom.[3]

Takođe se bavio reparaturom gudačkih instrumenata, kao i edukacijom učenika i studenata o graditeljstvu i održavanju instrumenata.

Bio je solista Radio Beograda i ostavio je dosta trajnih snimaka. Njegove kompozicije su izvodili, između ostalih, Gordana Runjajić, Merima Njegomir, Sonja Perišić, Duško Ljubičić, Jovan Maljoković, Moma Stanojević, Dejan Jovanović i Tomica Milić. Učestvovao je na mnogim festivalima i kao solista i kao kompozitor. Takođe je sarađivao i sa Turskom Radio Televizijom kao gost sa svojom suprugom Biljanom na emisiji Yüzyıl da geçese.

Održao je više samostalnih slikarskih izložbi u galerijama po Srbiji, a iza sebe je ostavio preko 300 ulja na platnu.

Sa suprugom je dva puta, 2015. i 2018. godine u organizaciji opštine Zemun bio učesnik na manifestaciji „Dani evropske baštine”.

Živeo je i radio u Zemunu. Preminuo je 8. januara 2021. godine.[4]

Nagrade i priznanja[уреди | уреди извор]

  • 2005. godine je Sonja Perišić sa njegovom kompozicijom „Hej Paliću” dobila prvu nagradu žirija i publike na festivalu Vojvođanske zlatne žice u Novom Sadu
  • 5. novembra 2019. godine mu je, zajedno sa suprugom Biljanom Popović, uručena povelja sa medaljom „Zaslužni građanin Zemuna za posebne zasluge u razvoju Gradske opštine Zemun i značajna ostvarenja u oblasti umetnosti”.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]