Karnotaurus

Karnotaurus
Vremenski raspon: kasna kreda71 Ma
Carnotaurus, Chlupáč Museum, Prague-2.jpg
Montirani odlivak skeleta u Hlupačovom muzeju u Pragu
Naučna klasifikacija edit
Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Kladus: Dinosauria
Kladus: Saurischia
Kladus: Theropoda
Porodica: Abelisauridae
Kladus: Brachyrostra
Pleme: Carnotaurini
Rod: Carnotaurus
Bonaparte, 1985
Vrsta:
C. sastrei
Binomno ime
Carnotaurus sastrei
Bonaparte, 1985

Karnotaurus („bik-mesožder“, lat. carne = meso + grč. tauros = bik) je vrsta dinosaura mesoždera iz reda Theropoda. Dobio je naziv po trouglastim rogovima iznad očiju koji podsjećaju na rogove bika. Nastanjivao je suve ravnice, a možda i pustinje sadašnje Patagonije prije 70 miliona godina.

Otkrio ga je José F. Bonaparte, koji je takođe otkrio mnoge druge južnoameričke dinosaure.[1]

Opis[уреди | уреди извор]

Каrnotaurus je bio tipični teropod iz perioda kasne krede. Bio je dug oko 7,5 metara i težio je između 1,6 i 2,9 tona.[2] Tijelo mu je bilo lake građe i pokriveno krljuštima i kvrgama. Noge su mu bile duge, vitke i snažne. Ruke su bile nevjerovatno malene i sa četiri kratka prsta,[3] ali su samo dva središnja zapravo imala kosti prstiju. Uopšte nije ni imao kandže na prstima i oni su bili spojeni i nepokretni.[4] Rep mu je bio dug, debeo i pokretljiv.

Takođe ga karakteriše neobično dug vrat (u odnosu na druge abelisauride) i njegova malena glava sa raljama kockastog oblika. Oči su mu bile okrenute prema naprijed, pa je vjerovatno imao binokularni vid. Takođe je neobično što, u odnosu na ostatak lobanje, ima vrlo tanku donju čeljust. Do sada niko nije otkrio kako bi ovo moglo da se odražava na ishranu Karnotaurusa.[5]

Na glavi je imao par vrlo neobičnih koštanih kvrga, iznad očiju. Naučnici nisu sigurni čemu su one služile jer su bile prekratke za ubijanje i u najboljem slučaju je Karnotaurus mogao njima samo udariti plijen. Možda su ih mužjaci koristili za privlačenje partnera i tjeranje suparnika.

U popularnoj kulturi[уреди | уреди извор]

Karnotaurus je nekoliko puta prikazivan u filmovima, a najpoznatiji je slučaj u Diznijevom filmu Dinosaur. Međutim, tu su dva Karnotaurusa, koja progone krdo dinosaura biljojeda, prikazani slične veličine kao tiranosaur. Inače su bili manji od Iguanodona, glavnog lika iz filma.

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ [Bonaparte]] (1985). „A horned Cretaceous carnosaur from Patagonia.” National Geographic Research, 1: 149-151.
  2. ^ Mazzetta, G.V., Christiansen, P. and Fariña, R.A. (2004). „Giants and Bizarres: Body size of some southern South American Cretaceous dinosaurs.” Historical Biology, 16(2): 71-83.
  3. ^ Bonaparte, Novas, and Coria (1990). „Carnotaurus sastrei Bonaparte, the horned, lightly built carnosaur from the Middle Cretaceous of Patagonia.” Contributions in Science (Natural History Museum of Los Angeles County), 416: 41 pp.
  4. ^ Agnolin, F.L. and Chiarelli, P. (2010). „The position of the claws in Noasauridae (Dinosauria: Abelisauroidea) and its implications for abelisauroid manus evolution.” Paläontologische Zeitschrift, published online 19 November 2009. doi: 10.1007/s12542-009-0044-2
  5. ^ Paul, G.S. (1988). Predatory Dinosaurs of the World. ISBN 978-0-671-61946-6. 

Литература[уреди | уреди извор]