Геренук

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Litocranius walleri)

Геренук
Геренук (Litocranius walleri) се често храни стојећи на задњим ногама.
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Litocranius

Kohl, 1886
Врста:
L. walleri
Биномно име
Litocranius walleri
(Brooke, 1879)[1]
Ареал геренука

Геренук[2] (лат. Litocranius walleri) је врста папкара из породице шупљорога (Bovidae). Једина је врста у монотипичном роду Litocranius. Ова антилопа насељава велики део источне Африке.

Опис[уреди | уреди извор]

Глава мужјака геренука

Геренук је препознатљив по свом дугом, витком врату и удовима, спљоштеној глави и великим ушима. Код врсте је присутан полни диморфизам. Мужјаци достижу висину у раменима од 89 до 105 cm, док женке, које су мање, достижу висину од 80 до 100 cm. Висина геренука рачунајући врат и главу је између 140 и 160 cm. Мужјаци теже од 31 до 52 kg, а женке од 28 до 45 kg.

Женка геренука

Рогови, које има само мужјак, су у облику лире. Рогови су закривљени уназад, а при врху благо унапред. Рогови су дуги од 25 до 44 cm.

Крзно геренука је на леђима кестењасте боје, док је на боковима светло риђе, а са доње стране (на трбуху и грудима) је бело. Очи и усне, су окружене крзном беле боје.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Геренук је биљојед, који се претежно храни лишћем грмова и дрвећа, плодовима, цвећем, изданцима и зељастим биљем. У стању је да, када се ослони на задње ноге и издужи врат, дохвати високе гране дрвећа (до око 2 m изнад земље), које друге антилопе не могу да дохвате.[3] Храни се лишћем врста из рода акација (Acacia),[4] а у време суша се храни биљкама које задржавају зелено лишће.[5] Зашиљене усне помажу геренуку да избегне бодље на гранама и да допре до лишћа.[4] Геренук не пије воду редовно, већ потребну влагу добија из хране. Грабљивци који лове геренука су афрички дивљи пас, гепард, хијена, лав и леопард.[6]

Распрострањење и станиште[уреди | уреди извор]

Геренук насељава Рог Африке и област Великих језера у Африци, и то државе Етиопију, Сомалију, Џибути, Кенију и Танзанију.[1]

Станиште геренука су полусуви жбуновити предели.[1]

Угроженост[уреди | уреди извор]

Ова врста је на нижем степену опасности од изумирања, и сматра се скоро угроженим таксоном.[1] Судећи по расположивим подацима, популација ове врсте се смањује.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ IUCN SSC Antelope Specialist Group (2016). Litocranius walleri. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 20. 6. 2022.  База података укључује и доказе о ризику угрожености. (језик: енглески)
  2. ^ „zivotinje.rs”. Архивирано из оригинала 3. 3. 2017. г. Приступљено 2. 3. 2017. 
  3. ^ Leuthold, Walter (1978). „Ecology of the gerenuk Litocranius walleri”.
  4. ^ а б Kingdon, J. (2015). „The Kingdon Field Guide to African Mammals” (2nd ed.). pp. 569–71.
  5. ^ Estes, R.D. (2004). „The Behavior Guide to African Mammals : Including Hoofed Mammals, Carnivores, Primates” (4th ed.). pp. 84–90.
  6. ^ Castelló, J.R. „Bovids of the World: Antelopes, Gazelles, Cattle, Goats, Sheep, and Relatives”. pp. 158–63.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]