Праведност

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Pravo pravičnosti)

Праведност је идеално, морално исправно стање ствари или личности.[1]

Платоново одређење праведности[уреди | уреди извор]

Платон даје следећу дефиницију за »праведност«. Он вели: »Праведност је поседовање и делање онога шта коме припада« (433).

То значи да свако за свој рад има добијати онолико колико тај рад вреди, и да има радити оно за што је најспособнији. Према томе, праведан је онај човек који стоји баш на правом месту, и врши оно што најбоље може да врши, и пуном и једнаком мером враћа за оно што добија. И зато би друштво праведних људи било најхармоничнија и за рад најспособнија група, јер би сваки члан стојао на своме месту и вршио функцију за коју га је природа одредила, слично инструментима y савршеном оркестру. Праведност y једном друштву личила би на ону хармонију односа којом се планете одржавају y свом правилном (или, како би Питагора казао, музикалном) ходу. Тако организовано, друштво би било способно за даљи живот; и праведност би добила неку врсту дарвинске потврде. Где људи не стоје на свом природном месту, где трговац притишће државника, или где ратник отима положај владара — ту је координација делова разорена, везе пуцају, и друштво се раствара и растурује. Праведност је стваралачка координација.

Праведност је taxis kai kosmosпоредак и лепота — душевних делова; то је души оно исто што и здравље телу. Свако зло је дисхармонија; и то између човека и природе, или између човека и других људи, или између човека и његове властите природе.

Тако Платон одговара Трасимаху, Каликлу и свима ничеовцима који се још могу наћи: праведност није гола снага, него хармонична снага — пожуда и људи y поретку што га удешавају ум и организација ; праведност није право јачих, него стваралачка и јака хармонија целине.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Aristotle, Ethics (1976) p. 186

Спољашње везе[уреди | уреди извор]