Veliki nandu

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Veliki nandu
Nandu Rhea americana Tierpark Hellabrunn-1.jpg
Veliki nandu (Rhea americana) u zoološkom vrtu kod Minhena u Nemačkoj.
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Klasa:
Potklasa:
Infraklasa:
Red:
Porodica:
Rod:
Vrsta:
R. americana
Binomno ime
Rhea americana
Podvrste

R. americana americana (Linnaeus, 1758)[2]
R. a. intermidia (Rotschild & Chubb, 1914)[2]
R. a. nobilis (Brodkorb, 1939)[2]
R. a. araneipes (Brodkorb, 1938)[2]
R. a. albescens (Arribálzaga & Holmberg, 1878)[2]

Rhea americana Distribuzione.jpg
Distribucija podvrsta
Sinonimi

Struthio camelus americanus
(Linnaeus, 1758)[3]
Struthio americanus (Linnaeus, 1758)[4]

Veliki nandu[5] ili obični nandu[6] (lat. Rhea americana) je južnoamerička vrsta ptice neletačice. Njen areal je istočni dio Južne Amerike. Ne samo što je najveća vrsta roda Rhea, već je i najveća živuća američka ptica.

Opis[уреди | уреди извор]

Odrasli u prosjeku teže 20-27 kilograma i dugi su 129 cm od repa do kljuna. Visoki su 1,5 metar. Mužjaci su uglavnom veći od ženki i mogu težiti do 40 kilograma i biti dugi preko 150 cm.

Noge su im duge i snažne i imaju tri prsta. Krila kod velikog nandua su relativno duga; koriste ih tokom naglih zaokreta u trku za održavanje ravnoteže.

Perje je sivo ili smeđo, sa velikom induvidualnom varijacijom. Mužjaci su uglavnom tamniji od ženki. U divljini - posebno u Argentini - se ponekada pojave jedinke sa bijelim perjem i plavim očima, kao i albino jednike. Tek izlegli ptići su sivi sa tamnim vodoravnim prugama.

Podvrste[уреди | уреди извор]

Postoji pet podvrsta velikog nandua, koje je teško razlikovati:[7]

Rasprostranjenost i ponašanje[уреди | уреди извор]

Veliki nandu je endemit Argentine, Bolivije, Brazila, Paragvaja i Uragvaja. Ova vrsta nastanjuje pampe, šikare, pa čak i pustinje, iako više voli mjesta sa barem malo visoke vegetacije. Ne nastanjuje južnoameričke tropske kišne šume. Tokom sezone parenja ostaju blizu vode.

Mala populacija velikog nandua živi u Njemačkoj. Tri para su pobjegla sa farme u Gros Grenauu u Šlezvig-Holštajnu, u avgustu 2000. Preživjele su zimu i razmnožile se u staništu koje je slično onom u Južnoj Americi. Na kraju su prošli rijeku Vakenic i ostale živjeti tamo. U oktobru 2008 dva njemačka naučnika su izbrojala oko 100 ptica.

Ti veliki nandui su zaštićeni u Njemačkoj slično kao i u Južnoj Americi.

Ishrana i grabežljivci[уреди | уреди извор]

Veliki nandui se hrane korjenjem biljaka, lišćem, sjemenjem i malenim životinjama kao što su kukci.

Prirodni grabežljivci odraslih velikog nandua su puma i jaguar. Psi ponekada ubijaju mlade ptice, a ptica grabljivica južna ćubasta karakara (Caracara plancus) ubija tek izlegle ptiće. Armadili ponekada jedu jaja nandua.

Razmnožavanje[уреди | уреди извор]

Jaje velikog nandua

Veliki nandui se razmnožavaju u toplijim mjesecima, između avgusta i januara, ovisno o klimi. I mužjaci i ženke su poligamni (ženka se pari sa jednim mužjakom, snese jaja i ostavi ga da ih čuva, a ona odlazi da se pari sa drugim). Svaka od nekoliko ženki nese do deset jaja u gnijezdo, a mužjak ih zatim inkubira 35-40 dana.

Jaja su zelenkastožuta kad su tek snesena, ali postanu blijedokrem boje jer budu izložena na svjetlosti. Gnijezdo je udubina prekrivena travom koju pravi mužjak. Svi se ptići, nakon inkubacije, izlegu u roku od 36 sati; izgleda da prvi ptići koji su spremni da se izlegu još u jajetu proizvode zvukove, koje čuju ptići u drugim jajima. Tako uspjevaju koordinirati istovremeno izleganje. Nandui su spolno zreli sa 14 mjeseci starosti.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Rhea americana. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 20. 1. 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Blake, Emmet Reid (1977). Manual of Neotropical Birds: Spheniscidae (penguins) to Laridae (gulls and allies). University of Chicago Press. стр. 8—9. ISBN 978-0-226-05641-8. 
  3. ^ Linnaeus, Carl (1758). Systema naturae per regna tria naturae :secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (10th edition изд.). Stockholm: Laurentius Salvius. стр. 155. 
  4. ^ Peters, James Lee (1931). Checklist of Birds of the World (PDF). 1. Cambridge, MA: Harvard University Press. стр. 5. 
  5. ^ „Zaštićene vrste koje se nalaze na Dodacima CITES konvencije, Prilog II”. www.pravno-informacioni-sistem.rs. 
  6. ^ „Obični nandu”. www.bionet-skola.com. 
  7. ^ Folch, A. (1992). "Rheidai (Rheas)". In del Hoyo, J.; Elliott, A.; Sargatal, J. Handbook of the birds of the world. Barcelona, Spain: Lynx Edicions. стр. 84–89.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Hodes, C. "Identification – Greater Rhea (Rhea americana)". Cornell.

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]