Тангањика — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Ред 11: Ред 11:
<div class="references-small" style="-webkit-column-width:70em; -moz-column-width:70em; column-width:70em;">
<div class="references-small" style="-webkit-column-width:70em; -moz-column-width:70em; column-width:70em;">
<ol class="references" style="list-style-type:lower-alpha;">
<ol class="references" style="list-style-type:lower-alpha;">
<li id="notea"> '''[[#inlinea|^]]''' Део Немачке источне Африке, [[Руанда-Урунди]] (данашњи [[Руанда]] и [[Бурунди]]) је припао [[Белгија|Белгији]], а [[Троугао Кионда]] [[Португалскa источна Африка|Португалском Мозамбику]].
<li id="notea"> '''[[#inlinea|^]]''' Део Немачке источне Африке, [[Руанда-Урунди]] (данашњи [[Руанда]] и [[Бурунди]]) је припао [[Белгија|Белгији]], а [[Троугао Кионда]] [[Португалска источна Африка|Португалском Мозамбику]].
</ol>
</ol>
</div>
</div>

Верзија на датум 17. август 2014. у 07:53

Застава Територије Тангањика (19191961)

Тангањика (свах. Tanganyika) је источноафричка територија која се налази између највећих од афричких Великих језераВикторијиног језера, језера Малави и језера Тангањика, по којем је добила име. Некада део Немачке источне Африке (нем. Deutsch-Ostafrika), током Првог светског рата долази под контролу Британске империје. Године 1922, Друштво народа потврђује Британску власт на преосталом делу[a] територије Немачке источне Африке, која је предвиђена Версајским споразумом 1919. Британци су новонасталом подручју дали назив Територија Тангањика. Тангањика постаје независна држава 9. децембра 1961. године, и то као уставна монархија. Годину дана касније постаје Република Тангањика, члан Комонвелта. Када се 1964. спојила са Занзибаром, основана је Уједињена Република Тангањике и Занзибара, а нешто касније исте године мења име у Уједињена Република Танзанија.

Застава Републике Тангањика (19621964)

Иако и даље постоји унутар Танзаније, назив „Тангањика“ за ову територију се званично не користи, највише због политичке осетљивости коју изазива. Неки његову употребу сматрају повратком у колонијално доба, док је други виде као противљење заједничкој држави са Занзибаром.

Назив „Тангањика“ потиче од речи на Свахили језику — „танга“ (свах. tanga, срп. пловидба) и „њика“ (свах. nyika, срп. ненасељена равница, дивљина), што се може превести као „пловидба у дивљини“[1].

Напомене

  1. ^ Део Немачке источне Африке, Руанда-Урунди (данашњи Руанда и Бурунди) је припао Белгији, а Троугао Кионда Португалском Мозамбику.

Извори

  1. ^ John Knouse. Tanzania (језик: енглески)., Приступљено 3. 5. 2009.

Спољашње везе