Пређи на садржај

Црква Светог Николе у Мушникову

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николе у Мушникову
Црква Светог Николе
Опште информације
МестоМушниково
ОпштинаПризрен
Време настанка1550/1600.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Николе у Мушникову, насељу у општини Призрен на Косову и Метохији, подигнута је, по стилским обележјима сачуваног живописа, у другој половини 16. века. Налази се на сеоском гробљу коју величином знатно надмашује касније дозидана припрата, шира и виша од црквице на чију се западну фасаду ослања. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Некадашњи изглед цркве

Првобитни храм је једнобродан, неподељеног простора, засведен полуобличастим сводом, са три нише полукружног пресека у олтарском делу. Бочне нише изведене су у маси зида, док је олтарска споља тространа. Црква је зидана притесаним каменом, фасада оживљених по једном нишом. Три узана и висока прозора постоје на јужном зиду, а кроз један са истока светлост пада на часну трпезу.

Добро сачувана целина живописа унутар храма дело је стваралаштва непознатог монаха и припада призренској иконописачкој радионици из позног периода. Црква je живописана непосредно по завршетку зидања, о чему постоји ктиторски запис у проскомидији. Иконографски програм овог сликарства не одступа од оновремених утврђених шема на подручју Метохије. У првој зони стојећих фигура појављују се и Свети Сава и Немања и Свети Константин и Јелена на западном зиду, Свети ратници и Свети Никола у наосу, у олтару су Визија Петра Александријског, Свети Стефан, Свети Роман и Симеон Столпник у нишама проскомидије и ђаконикона, Поклоњење у олтарској апсиди. У другој зони су попрсја светитеља и Богородица Шира од небеса у калоти апсиде. У трећој зони су Муке Христове. У четвртој зони очувани су доњи делови сцена циклуса Великих празника на северном зиду. У своду су само оквири поља и фрагменти Вазнесења и попрсја пророка са стране

Уобичајени програм, у којем долази до сажимања циклуса Великих празника и Христових страдања, карактеристика је времена настанка, док у иконографском погледу пажњу најпре привлачи представа светог Саве Српског, особена због капе украшене крстовима. У стилском погледу, фреске ове цркве осетно заостају за остварењима непознате групе која је осликала оближњи храм Светих апостола.

Референце

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.