Википедија:Учтиви нестанак

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Уобичајени начин напуштања Википедије је да једноставно престанете са уређивањем и напустите свој налог. Учтиви нестанак може се применити када корисник са добром репутацијом одлучи да се не врати и из било ког разлога жели да отежа проналажење својих доприноса или да уклони њихову повезаност са својим изменама. Када нема административне потребе за задржавањем информација, корисник који трајно напушта може захтевати да се широк спектар корисничких страница, као и других страница које утичу само на њих, избрише при одласку. Кориснички налог је преименован; корисничке странице су празне или избрисане; а странице које се односе на понашање корисника могу бити избрисане, празне или премештене. Доприноси, евиденције, потписи и шаблони корисничких страница (на пример, шаблони који се односе на блокаде или забране) се обично не уклањају. Странице за разговор корисника се обично не бришу.

Учтиво нестајање је дискреционо и сам захтев може бити одбијен. Није предвиђено као привремено решење.

Нестанак са Википедије[уреди | уреди извор]

Нестајање обично подразумева:

  • Глобални преименоватељи или стјуард одговара на захтев за преименовање и преименује налог у на пример, „Преименовани корисник 157yagz5r48a5f1a1f “.
  • Референце у историји страница на претходно корисничко име се замењују референцама на заменско корисничко име. Имајте на уму да се потписи (на страницама за разговор корисника, страницама за разговор о чланку и страницама за дискусију о пројекту) неће мењати и да ће, подразумевано, бити преусмерени на ново корисничко име. Можете тражити да се ово преусмеравање уклони.
  • Корисничка страница налога и подстранице се бришу. Странице за разговор корисника се ретко бришу и могу се опозвати консензусом заједнице.
  • Ова радња ће бити глобална због обједињавања налога.

Како затражити нестанак[уреди | уреди извор]

Прво размислите да ли заиста желите да нестанете или да ли би једноставно пензионисање или нов почетак могли бити прикладнији. Нестајање је последња опција и треба га користити само када желите да заувек престанете са уређивањем, као и да сакријете што више својих прошлих асоцијација.

Ако се одлучите да нестанете, можда ћете желети да испразните или избришете своју корисничку страницу и све подстранице у вашем корисничком простору. Имајте на уму да ваше корисничке странице за разговор обично неће бити избрисане осим у ретким случајевима (види доле).

Ако желите да искористите предности учтивог нестанка, можете да користите један од следећих метода да упутите свој захтев:

  • Најбољи начин је да посетите захтев за глобално преименовање да бисте приступили интерфејсу захтева за преименовање. Захтеве поднете на овај начин ће обрадити глобални преименоватељи или стјуарди Молимо наведите захтев за нестајање у пољу разлог; Ваше тражено корисничко име би требало да буде у облику „Преименовани корисник xyz“ замењујући xyz насумичним знаковима.
  • Ако је ваш захтев посебно осетљив, можете контактирати стјуарде путем имејла и затражити да се ваш налог преименује, наводећи као тему „захтев за учтиви нестанак”. Молимо користите интерфејс за контакт на Мети или имејл адресу на renamers@wikimedia.org. Ако шаљете пошту директно, укључите неку врсту доказа да је налог заиста ваш. Имајте на уму да се у ВРТ систему чува запис који може да види свако ко има приступ електронској пошти имејла за преименовање. Ово је ограничено на преименоватаље, стјуарде и запослене Викимедијине Задужбине.

Постоји страница са јавним захтевима за промену корисничког имена, али ово се не препоручује јер ће оставити јавни запис вашег захтева да нестанете, који се сам по себи не може сакрити.

Ако имате питања о нестанку, или имате недоумице које би се могле решити мање трајним методом, можда ћете желети да контактирате Функционера или члана Арбитражног комитета за савет.

Шта нестанак није[уреди | уреди извор]

  • Нестанак није начин да се почне испочетка са новим налогом. Када затражите нестанак, подразумева се да се нећете вратити на Википедију. Ако желите да почнете изнова, пратите упутства на Нови почетак уместо ове странице. Ако поднесете захтев за нестајање, а затим почнете испочетка са новим налогом, а затим будете откривени, поступак нестајања може бити обрнут, а ваш стари и нови налог могу бити повезани.
  • Нестанак није начин да се избегну критике, санкције или друга негативна пажња, осим ако заиста не намеравате да одете заувек. Као такав, можда се неће проширити на кориснике који су били ометајући, који одлазе када изгубе поверење заједнице, или када су блокирани или забрањени.
  • То није начин да налози повезани са организацијама или интересима који се противе заједници Википедије бришу документацију коју су уређивали на Википедији. Ово би се могло десити када налог повезан са предузећем, на пример, буде критикован на њиховој страници за разговор са корисницима због начина на који су уређивали Википедију.
  • Нестајање није најбољи начин да уклоните личне податке које сте можда случајно открили о себи, посебно ако желите да наставите са уређивањем. Уместо тога погледајте страницу о надзору.
  • Ако желите да промените своје корисничко име, корисници са добром репутацијом могу слободно да затраже промену корисничког имена у било ком тренутку. Сви доприноси направљени под старим корисничким именом биће поново приписани новом корисничком имену, укључујући избрисане доприносе, уз очување историје измена.

Брисање корисничких страница за разговор[уреди | уреди извор]

Иако се корисничке странице и подстранице могу брисати, брисање постојећих страница за разговор корисника је увек контроверзно и представља редак изузетак, а не правило. То је зато што су корисничке странице за разговор, за разлику од других корисничких страница, углавном писали други уредници. Администратори не би требало брзо да бришу странице за разговор корисника. Корисници који желе да избришу корисничке странице за разговор треба да се консултују са Арбитражном комисијом. Консензус заједнице је да корисничке странице за разговор треба да се бришу само тамо где за то постоји убедљив разлог – у вези са озбиљним забринутостима за приватност и потенцијалном штетом у стварном свету. У супротном, корисничке странице за разговор треба да се бришу само на МфД. Свако брисање се може оспорити и поништити приликом прегледа брисања. Странице за разговор корисника никада не би требало да се премештају тако да постану корисничке подстранице, како би се олакшало брисање.