Епископ британско-скандинавски Доситеј

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Доситеј Мотика)
Доситеј (Мотика)
Владика Доситеј, 2004. године
Основни подаци
Помесна цркваСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија британско-скандинавска
Чинепископ
Титулаепископ британско-скандинавски
СедиштеСтокхолм
Године службеод 1991.
Лични подаци
Световно имеДеспот Мотика
Датум рођења(1949-10-14)14. октобар 1949.(74 год.)
Место рођењаЗагони, код Братунца, ФНР Југославија

Доситеј (световно Деспот Мотика; село Загони код Братунца, 14. октобар 1949) епископ је британско-скандинавски. Бивши је викарни епископ марчански (19891991).

Биографија[уреди | уреди извор]

Епископ Доситеј је рођен на празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 1949, у селу Загони код Братунца, од родитеља Неђе и Росе. Одмах по завршетку основне школе ступио је у црквену службу као ученик прве генерације Монашке школе у манастиру Острогу (1967—1969). Богословију Светог Арсенија завршава у Сремским Карловцима, а Богословски факултет у Београду. Послат је на постдипломске студије из теологије (специјализација из области Пасторалне психологије) које је током три године похађао на богословским факултетима у Регенсбургу (Њемачка) и Берну (Швајцарска).

Монашке завјете је положио у манастиру Светог Николе на Озрену (1970). Исте године, у чин јерођакона и јеромонаха рукоположио га је епископ зворничко-тузлански г. Лонгин (Томић) у манастиру Тавна, у коме је вршио дужност духовника упоредо са студирањем на Богословском факултету.

Ради задовољења духовних потреба српског народа у Јужној Америци послат је у Аргентину гдје је током 1985—1988. организовао српску православну мисију са три богослужбена мјеста. Подигао је Цркву Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу. До избора за епископа вршио је дужност секретара Епархијског управног одбора Епархије канадске у Торонту.[1][2]

Епископ[уреди | уреди извор]

За викарног епископа патријарха српског са титулом епископ марчански изабран је 1989. године. Од Светог архијерејског сабора опредијељена му је дужност да испомаже дотадашњем епископу западноевропском г. Лаврентију (Трифуновићу). У чин епископа хиротонисан је под сводовима древне Пећке патријаршије током засједања Светог архијерејског сабора на празник љетњег Светог Николе, 22. маја 1990.[3]

Крајем децембра 1990. на историјском засједању Светог архијерејског сабора у Београду, током којег је изабран нови патријарх српски Павле, формирана је Епархија британско-скандинавска и за њеног првог епископа изабран је владика Доситеј.

Епископ Доситеј говори њемачки и шпански језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]