Лакрос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лакрос у дворани

Лакрос (фр. la crosse, енгл. lacrosse) је екипни спорт с лоптом. Играју га две екипе с по 10 играча (мушки) односно 12 играчица у варијанти за жене. Циљ игре је тешком гуменом лоптом постићи погодак, користећи при томе штап с пришвршћеном мрежицом на врху за, хватање лопте, додавање саиграчу или шут на гол. Игра се 4 пута по 15 минута.

Спорт је настао половином XIX века, када су француски досељеници у Канади модификовали игру (багатавеј) коју су играли тамошњи индијанци.

Женски штап за лакрос

Лакрос се углавном игра на отвореном, на травнатим теренима, иако постоји и дворанска варијанта. Димензије терена на отвореном су сличне димензијама фудбалског игралишта, и износе 100x50 метара. Гол је димензија 180x180 cm и има мрежу сличну оној на голу у хокеју на леду.

Два пута се лакрос нашао и на програму Олимпијских игара, 1904 у Сент Луису и 1908 у Лондону. После тога је још неколико пута био демонстративни спорт на Играма, и то 1928., 1932. и 1948., али се никада није вратио у званични програм Игара.

Данас је овај спорт раширен углавном на северно-америчком континенту, и то у САД и Канади. Веома је чест студентски спорт на северноамеричким универзитетима. Изван тог подручја лакрос није популаран спорт и ретко се игра, мада постоје лакрос савези у 30-ак земаља као и Међународна лакрос федерација (International Lacrosse Federation) ILF која организује и светска првенства у овом спорту.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]