Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Детроит.
Детроит.

Детроит (енгл. Detroit) је највећи град у америчкој савезној држави Мичиген, а уједно је и седиште округа Вејн. По попису становништва из 2010. у њему је живело 713.777 становника.

Детроит су основали 1701. француски трговци крзном, а смештен је непосредно уз америчку границу са Канадом, уз реку Детроит, на супротној страни од канадског града Виндзора. Град је био најнасељенији био током педесетих година 20. века. По попису становништва из 1950. имао је 1.849.568 становника. Но, број становника се током година упола смањио па је град према попису из 2000. бројао 951.270. Упркос паду броја становника, Детроит је тренутно 18. најнасељенији град у САД, а његово метрополитанско подручје 2012. је имало 4.292.060 становника.

Детроит је данас најпознатији као средиште аутомобилске индустрије, а у њему се у јануару сваке године одржава Северноамерички међународни сајам аутомобила, највећи салон аутомобила на северноамеричком континенту. Осим у свету аутомобила, град има важну улогу и у свету музике, а управо због те две ствари често му се намећу надимци Мотор сити и Мотаун.

Детроит је јула 2013. године поднео захтев за банкрот, који је усвојен 3. децембра исте године.


уреди

Фебруар[уреди извор]

Грб.
Грб.

Вермонт (енгл. Vermont /vɜrˈmɒnt/), савезна је држава на североистоку Сједињених Америчких Држава, у региону који је познат и под називом Нова Енглеска. Вермонт је 6. најмања по површини (24.923 km²) и 2. најмања по броју становника (625.741 становника) од 50 савезних држава. Једина је новоенглеска савезна држава која нема излаз на Атлантски океан. Границу са Њујорком заузима већим делом језеро Шамплејн. Зелене планине се налазе унутар државе. Вермонт се граничи са Масачусетсом на југу, Њу Хемпширом на истоку преко реке Конектикат, Њујорком на западу и канадском провинцијом Квебек на северу.

Испрва насељена америчким староседеоцима (племена Ирокези и Абенаки), на већи део вермонтске територије полагала је права Нова Француска, као део Француске. Након пораза Француске у Седмогодишњем рату, Вермонт је припојен Великој Британији 1763. године. Њујорк и Њу Хемпшир су се више година спорили око територије Вермонта, који је тада био познат под називом Њухемпширске концесије.

Досељеницима који су добили земљишне поседе од 13 колонија супротстављала се милиција Green Mountain Boys, која је их је и надвладала и створена је Вермонтска Република, независна држава. Основан 1777. године током Америчке револуције, независни Вермонт постојао је наредних 14 година. Осим тринаест колонија, Вермонт је једна од четири савезне државе која је била суверена у прошлости, заједно са Тексасом, Хавајима и Калифорнијом. Године 1791, Вермонт се прикључио Сједињеним Државама као 14. држава. Вермонт је једна од првих држава које су делимично укинуле ропство.

Вермонт је највећи произвођач јаворовог сирупа у Сједињеним Америчким Државама. Главни град је Монтпилијер, који је, с популацијом од свега 7855 становника, најмањи главни град у САД. Град с највише становника је Берлингтон у којем живи 42.417 људи, што га чини најмањим градом у САД који је највећи у некој савезној држави. Берлингтонско метрополитанско подручје има 214.796 становника. Вермонт је једна од расно најхомогенијих држава, 94,3% становника се изјаснило белцима у попису 2010. године.


уреди

Март[уреди извор]

Thriller (албум)
Thriller (албум)

Thriller“ је шести студијски албум америчког извођача Мајкла Џексона. Објавио га је Епик рекордс 30. новембра 1982. године након певачевог критички и комерцијално успешног албума „Off the Wall“. Музички, „Thriller“ истражује жанрове сличне оним његовог претходника: поп, ритам и блуз, рок, пост-диско и фанк. Са продукцијским буџетом од 750 хиљада долара, снимање материјала је трајало од априла до новембра 1982. године у студију „Вестлејк рикординг“ у Лос Анђелесу, Калифорнија.

Уз асистенцију продуцента Квинсија Џонса, Џексон је написао четири од девет песама које су се нашли на коначном издању. За само годину дана, „Thriller“ је постао најпродаванији албум свих времена са процењеним бројем од између 65 и 110 милиона продатих копија. У Сједињеним Државама дели прво место најпродаванијих албума свих времена са „Their Greatest Hits (1971-1975)“, компилацијом највећих хитова бенда Иглс. Седам песама је издато као синглови и све су ушле међу првих десет на топ-листи „Билборд хот 100“. „Thriller“ је освојио рекордних осам Греми награда 1984, укључујући и ону за албум године.

„Thriller“ је поставио Џексона међу доминантне поп звезде са краја 20. века и омогућио му да сруши расне баријере, појављивањима на Музичкој телевизији и састанком са председником Роналдом Реганом у Белој кући. Један је од првих албума који је користио спотове као успешне промотивне алатке. Спотови песама „Thriller“, „Billie Jean“ и „Beat It“ су редовно приказивани на поменутој телевизији. Године 2001, објављено је специјално издање албума која садржи аудио интервјуе, демо снимке и Гремијем награђену песму „Someone in the Dark“. Албум је по трећи пут издат 2008, као „Thriller 25“, и на њему се налазе ремикси савремених извођача, раније необјављивани материјал и ДВД.

„Thriller“ заузима двадесето место на листи „500 најбољих албума свих времена“ коју је објавио магазин „Ролинг стоун“ 2003. године и треће место на листи „Дефинитивних 200 албума свих времена“ Удружења музичких комерцијалиста. Албум се чува у Конгресној библиотеци уз опис да је културно препознатљив.


уреди

Април[уреди извор]

Голден Стејт вориорси
Голден Стејт вориорси

Голден Стејт вориорси (енгл. Golden State Warriors) кошаркашки је клуб из Оукланда који се такмичи у НБА лиги у дивизији Пацифик Западне конференције. Од 1972. Вориорси своје утакмице играју у Оракл арени.

Клуб је основан у Филаделфији 1946. као Филаделфија вориорси. Вориорси су били једни од оснивача Кошаркашке асоцијације Америке и освајачи BAA лиге 1947. Прву титулу у НБА лиги су освојили 1956. У Сан Франциско су прешли 1962. и постали Сан Франциско вориорси, а име Голден стејт вориорси узели су у сезони 1971/72.

Вориорси су освојили четири НБА шампионата. Последњу титулу су освојили 2015. победивши у финалу Кливленд кавалирсе.

Голден Стејт је у сезони 2015/16 оборио рекорд чувене генерације Чикаго булса из сезоне 1995/96 са остварена 73 тријумфа у регуларном делу сезоне и само 9 пораза.


уреди

Мај[уреди извор]

Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 05 2016
уреди

Јун[уреди извор]

Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 06 2016
уреди

Јул[уреди извор]

Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 07 2016
уреди

Август[уреди извор]

Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 08 2016
уреди

Септембар[уреди извор]

Супримс
Супримс

Супримс (енгл. the Supremes, IPA: /ði ˌsuːˈpɹiːmz/) била је америчка дјевојачка пјевачка група и главни клијент Мотаун рекордса током 1960-их. Основана као Прајметс (енгл. the Primettes, IPA: /ði ˈpɹaɪ̯m.ɛts/) у Детроиту (Мичиген, САД) године 1959, група Супримс је била комерцијално најуспјешнија од свих у Мотауну, а до дан-данас је остала најуспјешнија америчка вокална група,са 12 синглова на првој позицији на листи Billboard Hot 100. Већину ових хитова написао је и продуцирао Мотаунов главни тим за писање пјесама и њихову продукцију, Холанд—Дожер—Холанд. На свом врхунцу средином 1960-их, пјевачице Супримса су биле ривалке Битлсима по свјетској популарности, а тврди се и да је њихов успјех омогућио мејнстрим каријеру за будуће афричкоамеричке ритам и блуз и соул музичаре.

Чланице-оснивачице Флоренс Балард, Мери Вилсон, Дајана Рос и Бети Макглоун, све становнице јавног стамбеног насеља „Брустер—Даглас” у Детроиту, формирале су Прајметс као сестринску групу Прајмсима (са Полом Вилијамсом и Едијем Кендриксом, који су касније промијенили име у Темптејшонси). Барбара Мартин је замијенила Макглоунову 1960, а група је сљедеће године као Супримс потписала уговор са Мотауном. Мартинова је напустила групу почетком 1962. године, а Росова, Балардова и Вилсонова су наставиле да пјевају као трио.

Током средине 1960-их, Супримс је остварио мејнстрим успјех са Росовом као фронтменком групе. Предсједник Мотауна Бери Горди мл. је 1967. године преименовао групу у Дајана Рос и Супримс (енгл. Diana Ross & the Supremes, IPA: /daɪˈænə ɹɔs ɛn ði ˌsuːˈpɹiːmz/), а Балардову замијенио са Синди Бердсонг. Росова је 1970. године напустила састав како би започела соло каријеру, а замијенила ју је Џин Терел, у моменту када се име групе враћа на првобитно Супримс. Након 1972. године, постава се мијењала нешто чешће; Линда Лоренс, Шери Пејн и Сузеј Грин постају чланице бенда током средине 1970-их. Група се расформирала 1977. године, након 18 година постојања.


уреди

Октобар[уреди извор]

Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 10 2016
уреди

Новембар[уреди извор]

Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 11 2016
уреди

Децембар[уреди извор]

Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 12 2016
уреди