Прича о прорачуну трошкова

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Прича о забринутом краљу)
Недовршена зграда амбициозно започете Сијенске катедрале, чији су радови напуштени 1348.

Прича о прорачуну трошкова (или прича о процени снага) је заједнички назив за две повезане Исусове параболе (прича о зидању куле и о прича о забринутом краљу) која следе једна другу у Јеванђељу по Луки (14:28–32).

Приче[уреди | уреди извор]

Јеванђеље по Луки доноси две повезане Исусове приче:

Прича о зидању куле[уреди | уреди извор]

Јер ко од вас, кад хоће да зида кулу, неће прво сести и прорачунати трошак - да ли има да доврши? Да не би, кад постави темељ а не може да доврши, сви који гледају почели да му се ругају говорећи: овај човек је почео да зида, али није могао да доврши.
— Јеванђеље по Луки, 14:28-30

Прича о забринутом краљу[уреди | уреди извор]

Или који краљ, кад крене да зарати на другог краља, неће ли прво сести и посаветовати се - да ли може са десет хиљада да изиђе у сусрет ономе што иде на њега са двадесет хиљада? Ако не може, послаће посланике док је онај још далеко, и молиће примирје.
— Јеванђеље по Луки, 14:31-32

Тумачења[уреди | уреди извор]

Код Луке у наставку ове две приче следи Исусов закључак: „Тако, дакле, сваки од вас - који се не одрекне свег свог имања - не може да буде мој ученик.“[1]

Ове две алегоријске приче говоре о процењивању властитих снага пре упуштања у неки подухват, да би он могао бити успешно изведен.[2] По својој тематици су сличне неканонској причи о убици моћника.[2] Џоел Грин сматра да Исус овим причама поручује својим ученицима како је потребна „потпуна оданост спасоносном Божјем циљу“[3], што подразумева стављање породице и имања на друго место.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јеванђеље по Луки, 14:33
  2. ^ а б Robert Walter Funk and Roy W. Hoover, The Five Gospels: What Did Jesus Really Say? the Search for the Authentic Words of Jesus, HarperCollins, (1997). стр. 524-5.
  3. ^ Joel B. Green, The Gospel of Luke, Eerdmans. 1997. ISBN 978-0-8028-2315-1. стр. 566-567.
  4. ^ Charles McCollough, The Art Of Parables: Reinterpreting the Teaching Stories of Jesus in Word and Scripture. . Wood Lake Publishing. 2008. pp. 94-95. ISBN 978-1-55145-563-1.