Мали Сателит

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Тозиновац)
Мали Сателит
Административни подаци
ГрадНови Сад
Географске карактеристике

Мали Сателит или Тозиновац је градска четврт Новог Сада. Део је Сателита и Новог насеља (Бистрице), у ширем смислу. Део простора овог насеља, на коме су изграђене новије вишеспратнице, данас се такође назива и Нови Сателит.

Положај[уреди | уреди извор]

Мали Сателит се налази у централном делу Сателита и у саставу је месне заједнице "Гаврило Принцип". У својим оригиналним границама, Мали Сателит је био лоциран између улице Стевана Хладног на југозападу, улице Милоја Чиплића на северозападу и улице Живка Радовановића на југоистоку. Остале улице које су чиниле ово насеље су: Ђорђа Крстића, Исидоре Секулић и Стевана Петровића Брила.

Северно од насеља Мали Сателит налазе се централни делови Новог насеља, јужно је Сателитска пијаца, док су западно и источно лоцирани други делови Сателита.

Карактеристике насеља[уреди | уреди извор]

У насељу нема јавних установа или значајнијих привредних објеката.

Историја[уреди | уреди извор]

Мали Сателит (Тозиновац) је најстарији део Сателита, чија је изградња почела 1956-1957. године, када су саграђени први стамбени објекти. Ово насеље је изграђено на иницијативу тадашњег градоначелника Тодора Јовановића Тозе, па је по њему и названо "Тозиновац".

Насеље Мали Сателит се тренутно реконструише. Већи део старих приземних објеката у источном и централном делу насеља је порушен, а уместо њих су изграђене модерне вишеспратнице и нове улице. Кроз средишњи део Малог Сателита 2019. године је изграђена нова саобраћајница, као продужетак улице Бате Бркића (од Сателитске пијаце до Булевара Јована Дучића) и она данас представља централну улицу на Малом Сателиту, око које је изграђено (или се гради) више модерних вишеспратница са стамбено-пословним садржајима.

Своју првобитну физиономију, насеље Мали Сателит је сачувало само у свом западном и северном делу, али се и на том простору планира замена старих приземних објеката вишеспратницама.[1][2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Бистрица - Ново Насеље”. mojnovisad.com. Архивирано из оригинала 2. 2. 2023. г. 
  2. ^ „Геосрбија”. За детаље о границама месних заједница, улицама и стамбеним објектима, погледати сајт Геосрбија. [мртва веза]

Види још[уреди | уреди извор]