Хосе де Сан Мартин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хосе де Сан Мартин

Smartin.JPG
Сан Мартин

Датум рођења: 25. фебруар 1778.
Место рођења: Јапеју (Вицекраљевство Рио де ла Плата)
Датум смрти: 17. август 1850.
Место смрти: Булоњ на Мору (Француска)

Хосе де Сан Мартин (шп. José de San Martín; Јапеју, 25. фебруар 1778Булоњ на Мору, 17. август 1850), је био аргентински генерал чије су војне кампање су биле пресудне за победу поборника независности у Аргентини, Чилеу и Перуу. Заједно са Симоном Боливаром сматра се за најзначајнијег борца Јужне Америке против шпанске колонијалне власти.

У Аргентини је стекао титулу „Оца нације“ (Padre de la Patria) и сматра се националним херојем. У Перуу је познат као „оснивач слободног Перуа“ и „оснивач Републике и генералисимус“ (Fundador de la Libertad del Perú, Fundador de la República y de Generalísimo de las Armas). У Чилеу му је додељена највиша војна титула (Capitán General).

Биографија[уреди]

Био је син шпанског војника и креолке. Војно образовање стицао је у Мадриду а од 11 до 20 године служио је у Европи и Африци. Године 1812. вратио се у Буенос Ајрес као официр шпанске војске. До тада је већ био стекао ратно искуство као командант војне јединице у сукобу са Французима. Као пуковник приступио је ослободилачком покрету и органозовао је војску предводећи је у првим борбама против Шпанаца 1813. године. Осујетио је шпанско искрцавање у Сан Лоренсу (код Паране). Организатор је чувене Андске војске и великог војног подвига када је прешавши Анде ослободио Чиле (1818) и Перу (1820) и био шеф држава. Борио се са променљивом ратном срећом. После сукоба са Боливаром повукао се у приватан живот у Европи. Вратио се у земљу 1828. али је одустао од искрцавања у Буенос Ајрес због тадашњих политичких сукоба. Вратио се у Француску у којој је умро слеп и заборављен.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Хосе де Сан Мартин