Ђордано Бруно

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ђордано Бруно
Giordano Bruno Campo dei Fiori.jpg
Пуно име Giordano Bruno
Датум рођења 1548.
Место рођења Нола
Напуљска краљевина
Датум смрти 17. фебруар 1600.(1600-02-17) (51/52 год.)
Место смрти Рим
Папска држава

Ђордано Бруно (итал. Giordano Bruno; Нола, 1548Рим, 17. фебруар 1600), је био италијански филозоф, астроном, и окултист погубљен као јеретик, јер су његове идеје биле у супротности за доктрином католичке цркве.

Схоластички је образован али ради сумње у традиционално учење бежи из самостана у Женеву, па у Париз. Он прихвата Коперников хелиоцентрични систем. За Ђордана Бруна свемир је бесконачан а природа је Бог у стварима.

Преваром је дошао у Венецију где га хапси инквизиција и живог спаљује на ломачи 1600. године. У завршном пасусу пресуде Бруну је писало: „Казнити дакле брата Ђордана благо и без проливања крви“.[1]

Лист "Авази ди Рома" писао је о погубљењу Бруна:

"Доминиканац из Ноле који изазива гнушање, жив је спаљен на Кампо де Фјори. Био је непоправљив јеретик који је ширио догму против наше вере, а нарочито против Богородице и других Светаца. Тај бедник је толико био упоран у својој вери да је био спреман да за њу умре. Рекао је да радо умире као мученик, јер ће његова душа кроз пламен да оде у Рај."

Најпотпунија књига на српском језику о животу, делу и страдању Ђордана Бруна са хронологијом и библиографијом је: Александра Манчић: Ђордано Бруно и комуникација. Превођење идеја, Службени гласник, Београд, 2015. ISBN 978-86-519-1941-4, књига је добила награду Никола Милошевић за 2015. годину, за најбољу књигу у области филозофије, есејистике и теорије књижевности и уметности.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Mirko Đorđević, Eppur si muove, Приступљено 4. 5. 2013.

Спољашње везе[уреди]