Никола Коперник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Никола Коперник

Copernicus.jpg
Никола Коперник, астроном

Општи подаци
Датум рођења 19. фебруар 1473.
Место рођења Торуњ (Јагелонска Пољска)
Датум смрти 24. мај 1543.
Место смрти Фромборк (Јагелонска Пољска)
Рад
Поље теологија, математика, медицина и астрономија
Школа Јагелонски универзитет, универзитет у Болоњи, универзитет у Падови
Познат по хелиоцентризму

Никола Коперник (лат. Nicolaus Copernicus, пољ. Mikołaj Kopernik, нем. Nikolaus Kopernikus, у младости нем. Niklas Koppernigk; Торуњ, 19. фебруар 1473Фромборк, 24. мај 1543) је био пољски астроном, математичар, правник, лекар и економиста, први научник који је формулисао хелиоцентрични модел свемирских тела.

Биографија[уреди]

Од 1491. до 1494. године студирао је теологију, математику, медицину и астрономију у Кракову.[1]

Од 1496. до 1504. године студирао је црквено право, астрономију и медицину у Италији. После је био до 1512. године лекар и повереник свом ујаку, вармијском бискупу (Warmia, црквена кнежевина на ушћу Висле), онда до краја свог живота је био свештеник у Фрауенбургу, данашњи Фромборк, где је на једној кули тврђаве, која је окруживала цркву, уредио опсерваторију (Коперников торањ) са које је посматрао кретања небеских тела. На темељу тих посматрања и резултата до којих је дошао, написао је дело „О кружењу небеских тела“ (De revolutionibus orbium coelestium) у 6 књига, објављено у Нирнбергу 1543. године, непосредно пред смрт.[2] Ово дело је представљало прекретницу у астрономији, и подстакло је капитална открића Кеплера и Њутна.[3]

Хелиоцентрични модел соларног система у Коперниковом рукопису

Коперников или хелиоцентрични систем заснива се на тврдњама да се Земља окреће око своје осе и да кружи око Сунца.[4] Ове тврдње су ускоро биле прихваћене у научним круговима, али су уједно узроковале узбуну у круговима римокатоличке цркве, па је папа 1616. ово Коперниково дело забранио, тј. ставио на Списак забрањених књига, све до 1822. године. Ваља рећи и да су и протестантске цркве (нпр. калвинизам) биле против хелиоцентричнога система, а да га је и одбацивао немали део научника онога доба (нпр. Френсис Бекон) због корелације с мерењима која није, у то доба, била боља од геоцентричног или Птолемејевог система.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. „Никола Коперник: Без њега би свемир био нешваћен“, С. П., svetplus.com, 19. фебруар 2013. Приступљено 3. децембра 2013.
  2. „Никола Коперник“, virtualnigrad.com. Приступљено 3. децембра 2013.
  3. „Никола Коперник“, http://znanost.geek.hr}-, 25. јануар 2010. Приступљено 3. децембра 2013.
  4. „Никола Коперник - биографија“, zivotopis.hr. Приступљено 3. децембра 2013.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :