Јагелони

С Википедије, слободне енциклопедије
Јагелони (Јагелонци)
COA family pl Jagiellon.svg
ДржаваЛитванија, Пољска, Бохемска, Угарска
Посједиод Литваније
ОснивачЈагело
Владавинанепознато
Националностлитванско
директних нема

Јагелони или Јагелонци (пољ. Jagiellonowie, лит. Jogailaičiai) су владарска породица која је владала Пољском од 1386. до 1572. године. Чланови ове породице су управљали:

Јагелонска ера је раздобље пољске историје током које су Пољском владали Јагелонци.

Историјат[уреди | уреди извор]

Оснивач је био литвански кнез Јагело (1377—1434) који се оженио ћерком Лудовика I Јадвигом Пољском која је била пољска краљица чиме је створена пољско-литванска персонална унија (види: Пољско-литванска унија). Да би постао краљ, кнез Јагело је морао примити хришћанство (до тада је био многобожац), тако да је после крштења постао Владислав II Јагело. Ова породична лоза изумире 1572. године са смрћу Жигмунда II Јагелонца, након чега Пољска постаје изборна монархија, а као следећа владарска породица појављују се Васе, по женској линији повезани са Јагелонцима.[1]

Јагелов син Владислав III постао је 1440. године краљ Угарске, као Владислав I, али се његовом погибијом код Варне 1444. године привремено прекида краљевање над Угарском. Најстарији син Казимира IV, Владислав II Јагелонац Млађи постаје 1471. године краљ Бохемије, а 1490. године и краљ Угарске. Ова линија Јагелонаца изумире 1526, погибијом Лајоша II Јагелонца у Мохачкој бици.

Назив[уреди | уреди извор]

Име су добили по оснивачу литванском кнезу Јагелу, потоњем Владислав II.

Пољсколитвански владари[уреди | уреди извор]

При крају 15. века Јагеловићи су владали огромним територијама од Балтика до Јадрана и Црног мора

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Stone 2014, p. 5.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]