Јамски пожар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јамски пожар у Кини
Јамски пожар у близини Денинстон, Нови Зеланд

Јамски пожар је тињање подземних резерви угља, често у руднику угља. Такви пожари су имају економски, социјални и еколошки утицај. Често га започиње муња или шумски пожар, а посебно је подмукао, јер и даље тиња под земљом након сто су површини пожари угашени, понекад и после много година, пре него што се распламти и поново запали оближњу шуму. Они шире ситне начин дуж рударског окна и пукотине у геолошкој структури.

Јамски пожари су озбиљана безбедносна и здравствена опасност, као и њихов утицај на животну средину ослобађањем отровних испарења, регенерисање траве, жбуња и изазива слегања површинске инфраструктуре као што су путеви, цевоводи, далеководи, потпоре мостова, зграда и домова. Било започет људским или природним узроцима, јамски пожари и даље горе деценијама или чак вековима све док се извор горива не исцрпи, сталне подземне воде су урачунате, површина спаљености постаје већи од површине која се може угасили или људи интервенисати. Јер они пале под земљом, угљени пожари су изузетно тешки и скупи да се угасе, и вероватно неће бити потиснути падавина.[1] Постоји велика сличност између угљених и тресетних пожара.

Широм света, на хиљаде јамских пожара гори у сваком тренутку. Проблем је најизраженији у индустријализацији као у земљама богатим угаљем као што је Кина. Глобална емисија јамских пожара процењује да 40 тона живе иде у атмосферу сваке године, а да обухвата три одсто годишње светске емисије CO2. [2]

Референце[уреди]

  1. Whitehouse, Alfred; Mulyana, Asep A. S. (2004). „Coal Fires in Indonesia”. International Journal of Coal Geology. 2012 (1–2): 91–97 [p. 95]. doi:10.1016/j.coal.2003.08.010. 
  2. Krajick, Kevin (1. 5. 2005). „Fire in the Hole”. Smithsonian Magazine. стр. 54ff. Приступљено 16. 1. 2007. 

Спољашње везе[уреди]