Земљина кора

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Пресек Земље и атмосфере.

Земљина кора је површински део Земље, која заједно с горњим делом омотача (мантл) чини стеновиту целину - литосферу.

Разликују се 2 типа: континентална и океанска кора.

Континентална кора[уреди | уреди извор]

Старе консолидоване масе или кратони (штитови и платформе) чине делове континенталне коре. Она се састоји претежно од гранита, а назива се и СИАЛ по главним елементима силицијуму (Si) и алуминијуму (Al). Просечне је дебљине 35km, а највише до 70km. Израженог је хетерогеног састава, а садржи и огромну количину тзв. некомпатибилних елемената (Cs, Rb, K, Ba, Pb, La, Ce, U, Th, Ta, Nb и P). Некомпатибилни елементи су елементи који имају јонске полумере и/или јонске набоје такве да не дозвољавају њиховим јонима да се лако измењују и укључују у главне кристализоване фазе омотача. Због тога су, при диференцијацијским процесима, за време топљења заостали у магми.

Континентална кора се обично дели на гранитни - горњи слој и габроидни - доњи слој, који су међусобно раздвојени Конрадовим дисконтинуитетом. Та подела је погрешна јер габро не може постојати при условима високих температура и притисака који владају у доњем делу коре, него би морао прећи у еклогит, ипак густина еклогита је превисока за вредност добијену сеизмичким мерењима. Ако би постојало довољно воде, габроидне стене би биле амфиболити, који имају одговарајућа сеизмичка својства. Алтернатива је да је доња континентална кора састављена од гнајсева и гранулита различитог састава.

Океанска кора[уреди | уреди извор]

Океанска кора изграђује чврсту подлогу океана. Сеизмичким мерењима показало се да не варира ни хоризонтално ни вертикално у саставу, него да је већим делом чини базалт с малим количинама серпентинита. Назива се још и СИМА по главним елементима силицијуму (Si) и магнезијуму (Mg). Дебљине је свега 10 до 12km.

Гранична зона између коре и омотача је Мохоровичићев дисконтинуитет.

Просечна дебљина Земљине коре износи 35 km на континентима и око 7 km испод океанског дна. Приближни састав јој је:

Хемијски састав Земљине коре‍
кисеоник
  
0 47 %
силицијум
  
0 28 %
алуминијум
  
0 8 %
гвожђе
  
0 4,5 %
калцијум
  
0 3,5 %
натријум
  
0 2,5 %
калијум
  
0 2,5 %
магнезијум
  
0 2,2 %

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]