Шалмај

С Википедије, слободне енциклопедије

Шалмај (итал. cennamella, енгл. shawm; франц. chalumeau, нем. Schalmei)[6] је оријентални музички инструмент из породице дрвених дувачких инструмената са двоструким тршчаним језичком.[7]

Историјат шалмаја[уреди | уреди извор]

Жена свира бас-шалмај (ил.: Tobias Stimmer око 1500. год.)

Шалмај је веома старог порекла. На њему се свирало у Европи у време средњег века и ренесансне,[8] од крајa 13. века до 17. века.

Стигао је у Европу под арапским утицајем. Као развијен облик оријенталне зурле, шалмај се сматра претечом данашње обое, са којом је веома сличан по звуку. Он се сматра и претечом данашњег кларинета.

Као и на модерној обои, шалмај се свира дувањем у двоструки тршчани језичак. Обично је направљен из једног комада дрвета, са проширењем на крају у облику левка (као на труби).

Звучи веома гласно, продорно и грубо, па се углавном користи/о на отвореном.

У Немачкој шалмај се зове Schalmei или Pommer. Прва реч вероватно долази од лат. речи calamus што значи „трска“ или „стабљика“.

У Европи су свиране многе врсте шалмаја и имали су различита имена. Почетоком 16. века било је неколико различитих величина шалмаја, од сопрана до баса.[9]

Употреба шалмаја данас[уреди | уреди извор]

Инструменти слични средњовековном шалмају могу се и данас чути у многим земљама. На њима обично свирају улични музичари или војни оркестри.

У многим земљама Азије шалмајска техника свирања обухвата и кружно дисање које омогућава континуирано свирање, без паузе за узимање ваздуха.

Данас се производе и школски примери шалмаја[10] који су једнотршчани дрвени дувачки инструменти (као кларинет и саксофон) са кљунастим усником[11]. То је уједно и народни инструмент. Ова врста шалмаја има две клапне и исти усник, повезницу и трску (једноструки језичак), као кларинет, што се види на следећој слици:


JAP 3 Klappen Chalumeau.jpg
Шалмај


Шалмају је врло сличан италијански инструмент пиферо, који се и данас користи у италијанској народној музици.


Пиферо


Звучни пример данашњег свирања прастарог инструмента шалмаја начињен у покрајини Калабрија, која је једна од најнеразвијенијих покрајина у целој (Италији):Шалмај у Србији и њеној околини[уреди | уреди извор]

У Србији и околини, шалмај се јавља у три облика и то у:

  1. Јужној Србији - под називом зурла.
  2. Македонији - такође под називом зурла.
  3. Хрватском приморју - под називом сопиле.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]