Јелисавета Милица Бандић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јелисавета Милица Бандић
Jelisaveta Milica Bandić.jpg
Име по рођењу Јелисавета Милица Мица Бандић
Датум рођења (1891-09-25)25. септембар 1891.
Место рођења Кикинда
  Аустроугарска
Датум смрти 23. новембар 1961.(1961-11-23) (70 год.)
Место смрти Београд
  Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Националност Српкиња
Образовање Виша девојачка школа у Кикинди
Конзерваторијум за музику и драмску уметност у Бечу
Занимање позоришна глумица
Родитељи Милош и Даница Бандић

Јелисавета Милица-Мица Бандић (Кикинда, 25. септембар 1891Београд, 23. новембар 1961) била је југословенска и српска драмска глумица.

Биографија[уреди]

Рођена је 1891. године у Кикинди, у уметничкој породици, од оца глумца и мајке књижевнице. Милица је од малена показивала таленат за глуму, а након завршетка основне школе, у родној Кикинди уписује и Вишу девојачку школу, коју завршава са одличним успехом. Своје школовање наставља уписујући једногодишњи трговачки курс у Новом Саду, а након тога трогодишњу глумачку школу, односно Конзерваторијум за музику и драмску уметност у Бечу[1].

Породица[уреди]

Миличина мајка, Даница Бандић (1871—1950) била је учитељица, ауторка драма и дечије књижевности, а њен отац Милош Бандић, био је учитељ, управник школе глумац, члан Српског народног већа и делегат Велике народне скупштине Војводине. Миличин брат, Милан Бандић Бата такође је био глумац, редитељ, преводилац и драмски писац. Велики број људи из њене породице су били уметници и глумци, њен деда са мајчине стране био је Лаза Телечки, славни глумац, редитељ, драмски писац и преводилац[1].

Глумачка каријера[уреди]

Након завршетка школе, Милица је била, од 15. јануара 1913. године до Првог светско рата била чланица Народног позоришта у Београду[2]. За време рата играла је у Босанско-херцеговачком путујућем позоришту.

Иако је потицала из доста познате, уметничке и глумачке породице, градила је каријеру и остала упамћена због њених а не породичних вредности. Након Првог светско рата, од 1919. године била је чланица Српског народног позоришта у Новом Саду, где је остала врло кратко, до 1. јуна 1919. године, када се пензионисала[1]. Након пензионисања од 1926. године поново је постала чланица Народног позоришта у Београду и у исто време држала дечији час на Радију Београд.

Била је изузетно образована и талентована драмска глумица, али се са сцене повукла када се од ње највише очекивало[3]. У Народном позоришту у Београду одиграла је велики број улога, као Шекспирова Јулија, Чеховљева Соња, Миробоова Жермена, Гонерила и Регана (Краљ Лир), Јелена (Сан летње ноћи), Јудита (Уријел Акоста), Соња (Ујка Вања), Жермена (Посао је посао), Олга (Голгота) и многе друге улоге[2][4].

Смрт[уреди]

Преминула је 25. новембра 1961. године у Београду у 70. години живота[2].

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • А-м, Из канцеларије Српског народног позоришта, Застава, 1919, бр. 4, с. 3.